Takmer zabudnuté jedlá sú v kuchárke Tradičné recepty Trnavského kraja

Kniha má propagovať gastronómiu regiónu, ktorý je rôznorodý.

(Zdroj: TASR)

TRNAVA. Kalkýš a plnený kapustný list z okolia Galanty, scískance a mrváň od Trnavy, piešťanskú fazuľovú polievku, zelníky, zázvorníky i šmorňu zo Záhoria si možno pripraviť podľa kuchárskej knihy Tradičné recepty Trnavského kraja.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krajská samospráva ju vydala na sklonku roka so zámerom propagovať gastronómiu regiónu, ktorý je rôznorodý a má v jednotlivých lokalitách zaujímavé odlišnosti.

Pri výbere receptov sa radili

Prečítajte si tiež: Zázvorníky sú tradičným pečivom Záhoria Čítajte 

Všetky jedlá podľa tradičných receptov uvarili a odfotografovali na Hotelovej škole Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

SkryťVypnúť reklamu

Spoluzostavovateľka publikácie Katarína Jakabčicová pre TASR povedala, že výber receptov nebol jednoduchý a radili sa pritom aj s etnológmi.

"Urobili sme širší výber zo starých kuchárskych kníh, oslovili sme aj kolegyne na úrade, aké majú tradície vo svojich rodinách, aj regionálne organizácie cestovného ruchu," uviedla.

Nosným kritériom boli hlavne lokálne suroviny, ktoré sa na prípravu jedál používali.

Tradícia aj v iných krajoch

Prečítajte si tiež: Mestskú dopravu v Trnave bude naďalej zabezpečovať Arriva Trnava Čítajte 

Výsledkom je súbor 26 receptov, z nich má časť presah svojou tradíciou aj do iných krajov, ale časť je 'originál trnavská'. "Napríklad recept na cibuľovú polievku so šmidkami, čo bolo typické jedlo chudobných, varilo sa pre ľudí pri práci na poliach, alebo aj makové pagáče zo Žitného ostrova," povedala Jakabčicová.

SkryťVypnúť reklamu

Dodala, že hotelová škola niektoré recepty inovovala a prispôsobila dnešným potrebám.

"Veľmi časovo náročná pre dnešného človeka je príprava kalkýša - kašovitého sladkého jedla z naklíčených obilnín, či vianočný recept na prípravu mrváňa," uviedla. To potvrdila aj učiteľka hotelovej školy Katarína Sedláková, pod ktorej vedením jedlá pripravovali.

Popri receptoch sú v kuchárke zaradené aj zaujímavosti o jedlách, napríklad, že langoš bol pôvodne zvyšok chlebového cesta, ktorý sa vyvaľkal a piekol spolu s chlebom na pahrebe, láng znamená plameň.

Na vianočných trhoch škola recepty predstavila aj v podobe kalendára na rok 2020.

Známe "scískance"

Prečítajte si tiež: Trnava chystá rozšírenie cintorína na Kamennej ceste Čítajte 

Jedným z receptov, ktoré sú v tradičnej kuchárke Trnavského kraja zaradené, sú scískance. "Tento starodávny recept je odpozorovaný od babičiek z okolia Nižnej a Veľkých Kostolian pri Trnave a je veľmi známy a zaujímavý," napísali autori knihy.

SkryťVypnúť reklamu

Na scískance treba 1 - 2 kg zemiakov, podľa potreby hladkú múku, soľ, hrnček kačacieho tuku (alebo oleja), rascu.

Uvarené, vychladnuté zemiaky postrúhať najemno, pridať soľ a múku, aby vzniklo vláčne cesto. Vyvaľkať na rovnaké kúsky ako na lokše. Omastiť, posoliť, zvinúť alebo zložiť ako šatôčky.

Ukladať na vymastený plech. Na plechu scískance znovu pomastiť, posoliť a posypať rascou. Piecť do zlatista.

V obci Kátlovce pri Trnave mal tento recept aj podobu, ako uviedol pre TASR Kátlovčan Michal Čapkovič, že kúsky sa posypali najemno krupicou a až potom sa zvinuli, do masti sa pridával cesnak. Sladká podoba bola s makom alebo tvarohom. Na plech sa ukladali vo viacerých vrstvách na seba.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trnava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 225
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 251
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 072
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 106
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 787
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 226
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 542
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Fontána pod sochou Barlolámača

Mesto Piešťany má záujem o chátrajúci areál Kempingu Lodenica, ktorého vlastníkom je Ministerstvo vnútra (MV) SR.


TASR
Dodávka prechádza dezinfekčnou bránou v obci Medveďov v okrese Dunajská Streda.

Epidemiologické šetrenie v chove Dolný Štál odhalilo častý kontakt s farmou s potvrdeným ohniskom nákazy v obci Jurová.


TASR
Rastislav Mráz.

Už od mája bude na periférii Trnavy fungovať záchytné parkovisko.


3

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu