Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Jedna z najťažších v Európe. Liezli sme super ferratu na Dachstein

Na zaistenú cestu na Dachstein vám stačí víkend.

Vrcholové foto. Jedna zo skupín sa fotí pri kríži.Vrcholové foto. Jedna zo skupín sa fotí pri kríži. (Zdroj: Peter Briška)

TRNAVA. Na zaistenú cestu vedúcu na rakúsky Dachstein (2995 metrov nad morom) sme sa chystali dlhšie. Minulý rok naše plány zhatilo počasie, tento rok sme si preto dali viacero termínov.

Od začiatku júla sme sledovali počasie častejšie ako Jozef Iľko na meteorologickej mape v nemenovanej televízii, niekedy aj na troch weboch súčasne. V sobotu (20. júl) sa na nich konečne objavilo povestné „azuro“. Vidina dobrého počasia“ nás nenechala chladnými, piatok popoludní vyrážame.

Do navigácie naťukáme Ramsau am Dachstein, z Trnavy je to vyše štyristo kilometrov, ktoré viete za ideálnych podmienok stihnúť za necelých päť hodín. Pokiaľ nenarazíte na nejakú búračku. Tá vie čas „príletu“ poriadne skomplikovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekoľko dní dopredu sme si zaistili päť postelí v Südwandhütte (1871 nad morom), ktorá je asi najlepším východiskovým bodom na super ferratu. Stačilo zavolať, za rezerváciu neplatíte nič. Ale po anglicky sa nedohovoríte, musíte oprášiť nemčinu zo strednej školy.

Auto pohodlne zaparkujete pod spodnou stanicou lanovky Südwandbahn. Hore na parkovisko sa dostanete cez rampu, kde zaplatíte 14 eur. Z parkoviska to je na chatu približne pol hodinu.

Nečakajte gastronomické zázraky

Prichádzame pred ôsmou. Na večeru z polpenzie v tomto čase môžete zvyčajne zabudnúť, ale my sme to mali telefonicky vybavené cez chatárovho kamaráta. Ušli sa nám štyri porcie hovädzej polievky a jedna bravčového pečeného so zemiakmi. Najväčší „hladoš“ berie prasa. Večera nič- moc, predsa len sme zvyknutí na iný štandard polpenzií z iných chát v Rakúsku.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Drsná ferrata môže viesť aj na nižšie kopce. Potvrdené Čítajte 

Ešte väčší gastronomický „anšlus“ prichádza nasledujúci deň v podobe raňajok. Dva krajce chleba položené na šálke s horúcou vodou, vedľa sáčik čaju, švédske stoly pozostávali z masla, taveného syru, vločiek a mlieka. Tým, čo si extra privstali, sa ušla aj šunka a syr. Inštinktívne hľadáme ďalšiu miestnosť s jedlom, žiaľ, to čo sme videli, bolo všetko. Nešlo o vysokohorskú chatu, ale "hutte" kúsok od parkoviska, určite sme očakávali viac.

O pol siedmej raňajkujeme, o siedmej sme pripravení vyraziť. Zaistenú cestu na Dachstein tvoria tri ferraty, medzi ktorými sa premiestňujete bez istenia. Na prvú z nich, Annu, to z chaty zvládnete do pol hodiny, celá vám zaberie vyše hodinu. Ale šťavnatú hodinu. Je to krásny a náročný úvod.

Skryť Vypnúť reklamu

Väčšina pasáží je v stupnici náročnosti zaradená do kategórie C (náročná), čo v preklade znamená, že musíte rátať so strmým až veľmi strmým skalným terénom a exponovanými pasážami. Na Anne narazíte aj na poriadne D- éčka (veľmi náročné), kde ide väčšinou o zvislý terén. Výživný úvod nás nakopol.

K ďalšej ferrate Johann prechádzame po snehovom poli. Aj napriek tomu, že v ruksaku je dôležitý každý ušetrený gram, nad tým, že mačky oželiete, ani nerozmýšľajte. Strmý klzký terén vie prekvapiť aj najskúsenejších borcov. Mačky sú skrátka istota, ktorej na horách nikdy nie je dosť.

Ešte pred vysneženým úsekom sme stretli dve Češky, ktoré to neváhali bez „stoupacích želez“ otočiť späť na chatu. Nechceli vraj zbytočne riskovať, za čo si od nás vyslúžili veľkú pochvalu. A údiv.

Predsa len sme naučení, že napríklad v Tatrách sa Česi nezvyknú otáčať: Když už jsme tady... (to je iba subjektívne konštatovanie, nie objektívna informácia).

Načítavam video...

Kolmica až hore

Ferrata Johann, to je už iná káva. Už samotný úvod s náročnosťou E (extrémne náročná) preverí všetkých lezcov. Nasledujúce hodiny môžete rátať s kolmými až prevísajúcimi úsekmi. To najťažšie si „zlíznete“ v prvej polovici, kde nenájdete ani kúsoček miesta na odpočinok. Jediná cesta vedia nahor po oceľovom lane na kolmej stene.Veľký pozor treba dávať na padajúce kamene, ktoré zhodia lezci nad vami. V takom prípade sa treba pritisnúť ku skale a kričať "achtung stein"(pozor kameň).

Oba úseky sú právom považované za najťažšie zaistené cesty v celej Európe. Nehovoriac o exponovanosti, na niektorých miestach máte pod sebou dvesto až tristo metrové kolmé zrázy. Človek spozornie, keď stojí na kúsku železného roxoru v stene, na ktorý sa zmestí iba jedna noha.

A pod vami je iba prázdnota, neskutočná prázdnota. Má to svoje výhody. Keď nevládzete, stačí sa pozrieť dole a môžete si byť istí, že adrenalín vás nakopne ako defibrilátor na urgentnom príjme v Trnave.

Love story s dcérou poštára

O názvoch týchto ferrát, Anna a Johann, som sa v miestnych turistických brožúrach dočítal, že nejde o náhodne vymyslené mená. Ide vraj o memento milostného vzťahu medzi niekdajším štajerským princom a veľkovojvodom Johannom a krásnou dcérou poštára z Aussee, Annou Plochlovou.

Súvisiaci článok Ferrata ponad najvyšší vodopád Tirolska. Krátka, ale o to zaujímavejšia + foto Čítajte 

Tí sa aj napriek tomu, že pochádzali z rozdielnych sociálnych vrstiev, mohli po rokoch spolu zobrať, čo im musel odobriť samotný cisár.

Do sedla južnej steny Dachsteinu nám to zabralo plných šesť hodín. Samotný vrcholový kríž máme už na dohľad, ale stále dosť ďaleko. Dotknúť sa ho nám zaberie ďalšiu hodinu po podstatne ľahšej zaistenej ceste ako doteraz. Vrcholové výhľady stoja za to, všetci mlčky otáčajú hlavy ako radary americkej lietadlovej lode pri prelete iránskeho dronu v jej blízkosti.

Načítavam video...

Cesta z vrcholu na pevnú zem je rovnaká ako hore, po ferrate. Zvyšok až k hornej stanici lanovky po zvyškoch ľadovca, ktorý tu je na naše veľké počudovanie súvislý, bez trhlín. Naviazať sa na lano nie je treba. Zrejme už o pár rokov zmizne nadobro.

Cesta dole lanovkou vás vyjde na 25 eur. Nohy nešetríme, dole ideme po svojich. Najskôr po ferrate, neskôr po snehovom poli, aby sme to nakoniec dali kolmicou dole po tradičnej rakúskej vápencovej suti. Chodník v hornej časti nehľadajte, idete, kade sa dá. Po náročných 11 hodinách sme späť na chate. Víťazného tľapnutia členov vrcholového tímu sa aj kravy zľakli, pasie sa ich v okolí viac ako dosť.

Opäť tá strava

Veľké sklamanie zažívame na večeri, michelinovské hviezdičky na tanieri by ste tu márne hľadali. Číra bledohnedá osolená voda s plávajúcimi krutónmi. Nikto z nás nevedel prísť na to, o akú polievku presne ide. Hlavné jedlo v podobe boloňských špagiet síce kreatívne posypali rukolou, ale nemusíte byť ani gurmánom, aby ste zistili, že hlavný šéfkuchár by si mal zrejme oprášiť kurzy varenia. Alebo skúsiť niečo iné.

Večeru pod psa úplne „zabil“ dezert v podobe kopčeka zmrzliny utopenej v kompóte. Zapichnutá sladká trubička už nedokázala zachrániť výsledný efekt ani vizuálne. Vzhľadom na tieto skutočnosti sme vymysleli pre tento gastronomický zážitok slogan- Südwandhütte, keine Küche gute.

Raňajky pri odchode nás už v ničom neprekvapili, boli na vlas rovnaké ako predchádzajúci deň. Prekvapila nás skôr cena, za dve noci s polpenziou platíme každý po sto eur.

Sadáme do auta a premiestňujeme sa o niekoľko kilometrov ďalej, kde po náročnej sobote lezieme podstatne kratšiu vzdušnú ferratu "Hias" na záver. Samotné lezenie nám zabralo hodinu, z parkoviska po nástup ďalšiu hodinu. Krásnu direttissimu umocňoval dážď, ktorý komplikoval výstup, nohy sa na železných stupoch šmýkali ako prváci na školskej chodbe, krátko po tom, čo ju upratovačka zotrela handrou.

Zabrať dostala hlavne horná polovica tela. Po dvanástej vyrážame z parkoviska plní dojmov späť do reality s ďalšími plánmi na návrat. Ciest je tu viac než dosť, len ten „schnitzel“ si radšej pripravte doma.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 868
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 695
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 959
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 691
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 940
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 585
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 089
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 580
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 490
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 334
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Samospráva

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Život v meste

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Útočníkov, ktorí chceli pomáhať, zadržali v Hlohovci

Najskôr sa zahnal na muža mačetou, potom mu dal s ďalšími poriadu. "nakladačku". Všetkých útočníkov už zadržala polícia.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Ilustračné foto

Antigénové testy sú už na Slovensku

Zásielka dorazila v poriadku, lietadlo z kórejského Soulu pristálo na bratislavskom letisku v noci.

Testovanie na nový koronavirus.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?