PIEŠŤANY. Cez Veľkonočnú nedeľu naši predkovia dodržiavali okrem cirkevných tradícií aj viacero zvykov, ktoré im mali zaručiť v nasledujúcich mesiacoch zdravie a prosperitu.
Fotonávrat: Morena v Trnávke, preteky kočíkov aj svätenie olejov Čítajte"Veľkonočná nedeľa je pripomenutie si zmŕtvychvstania Ježiša Krista. V rámci cirkevných obradov bolo svätenie veľkonočných jedál, ktoré gazdiná pripravila do košíka v predchádzajúci deň. Košík potom priniesla do domácnosti, kde gazda obradne rozdelil vajíčko medzi všetkých členov rodiny, aby tak zabezpečil prosperitu hospodárstva a, samozrejme, aj zdravie a nový život do rodiny," uviedla etnologička Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch Jarmila Hluchová.
Proces pohostenia bol podobný ako počas Štedrého dňa. "K stolu zasadla celá rodina a na stole mali všetky jedlá, ktoré v tom čase domácnosť ponúkala, a mali zabezpečiť prosperitu do nasledujúceho hospodárskeho roka pre celú rodinu," doplnila Hluchová.
Na Bielu sobotu sa piekol biely koláč, posvätené vajíčko si rodina delila ČítajteV nedeľu sa na Veľkonočný pondelok pripravovali chlapci aj dievčatá. "Mládenci si chystali šibáky a dohovárali sa, ku ktorým rodinám pôjdu šibať nasledujúci deň. Dievčatá si pripravovali vajíčka, respektíve výdušky z vajíčok," povedala etnologička.