PIEŠŤANY. Desiatky študentov a pedagógov z jedenástich slovenských škôl absolvovali jesenný trojdňový ovocinársky kurz vo Vzdelávacom centre v Zaježovej v rámci celonárodného pilotného projektu SadOVO.
Jeho cieľom je nielen vzdelávať, ale aj podporiť výsadbu ovocných stromov v školských areáloch. Jablone a hrušky tak pribudnú aj na školskom dvore Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch.

„Teší nás, že projekt SadOVO rozvíja vzťah k tradíciám a prírodnému bohatstvu, ktoré treba zachovať a mali by sme si ho vážiť. Žiaci našej školy navyše plody z vysadených stromov môžu tiež používať na hodinách varenia a pečenia,“ hovorí Jana Baďurová, jedna z učiteliek zapojených do projektu.
Stromy pre ďalšie generácie
Základné a stredné školy zapojené do projektu sa zaviazali spolupodieľať sa na ochrane a starostlivosti o ovocné stromy, ktoré už pestujú, alebo vysadia priamo vo svojom školskom areáli. Mladá generácia má tak možnosť zmeniť trend miznutia stromov.
„Tešíme sa, že Nadácia Tesco môže byť partnerom tohto zaujímavého projektu, ktorý nielen vzdeláva o tom, aký význam majú ovocné stromy, ale tiež ukazuje mladým ľuďom priamo v prírode, ako možno zlepšovať a skrášľovať život v okolí ich škôl,“ povedala Veronika Bush, správkyňa Nadácie Tesco na Slovensku.
Ovocinársky kurz bol ďalšou z aktivít projektu SadOVO, ktorý bude zavŕšený výsadbou ovocných stromov v areáloch slovenských škôl.

„Akčné tímy zo škôl pozostávajúce z jedného učiteľa a dvoch žiakov absolvovali na jar exkurziu v ovocinárskom kraji Bielych Karpát, kde sme v nich prebudili prvotné nadšenie pre pestovanie a ochranu ovocných stromov a teraz na jeseň spoločne absolvovali ovocinársky kurz,“ hovorí Andrea Uherková, koordinátorka projektu SadOVO z organizácie Živica.
„Je dôležité, aby žiaci tiež spoznávali prírodu na vlastné oči, pod korunami stromov, a nie za monitormi počítačov“, dodáva Uherková.
Tri dni v prírode
Kurz ovocinárstva absolvovali školské tímy počas troch dní strávených v Zaježovej a vďaka nemu si ozrejmili, aký význam majú stromy starých a krajových odrôd ovocných stromov v krajine, prečo sú ohrozené, ako ich chrániť a vysádzať.
Súčasťou kurzu bolo tiež objavovanie vzácnych odrôd na starých stromoch po okolitých lazoch, ktorými žiakov a učiteľov previedol pomológ.
„Myslíme si, že láska k starým odrodám ide najmä cez žalúdok“, vraví odborný garant projektu Bruno Jakubec z Fakulty ekológie a environmentalistiky vo Zvolene, „A preto sme degustovali rôzne odrody ponúkajúce jedinečné chute, ako aj mušty z nich vyrobené alebo sušené ovocie.“
Podujatie s názvom „Plodobranie“ zavŕšilo kurz, ktoré zorganizovali absolventi ovocinárskeho kurzu pre žiakov miestnej školy, aby sa s nimi podelili o získané vedomosti a zručnosti. Pripravili pre nich ovocinárske hry a kvízy, muštovanie, ochutnávku a výstavu viac ako sto plodov starých a krajových odrôd jabloní a hrušiek, ktoré zmapovali v okolí svojich škôl.
Plánovaná jesenná výsadba bola symbolicky odštartovaná zasadením hrušky Merodova maslovka, ako názorná ukážka toho, ako môžu na školských dvoroch pribúdať ovocné stromy, ktorých chutné plody budú potom zberať a využívať ďalšie generácie žiakov.