Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia

Slovenské Provensálsko na Záhorí: Splnili si sen a vytvorili oázu pokoja

Záľuba k levanduliam prerástla do práce na plný úväzok. Projekt Levanduland ponúka výrobky z levandule lekárskej, ktoré sú jediné svojho druhu na slovenskom trhu. Levanduľové pole na Záhorí ponúka viacero výrobkov, ale i výnimočný zážitok.

Levanduľovým poľom si majitelia splnili svoj sen.(Zdroj: archív - LEVANDULAND)

MALÉ LEVÁRE. Levandule nie sú chemicky ošetrované, sú čerstvé a v prírodnej kvalite. O ich kvalitu sa majitelia príkladne starajú, preto ani nedovolia, aby sa v nich objavila levanduľa iného pôvodu.

Levanduland si zakladá na tom, aby všetky potraviny, ktoré vyrába, boli vyrobené výhradne z čerstvej levandule, spracovanej hneď po zbere. Spoločnosť odoberá všetky druhy ovocia na výrobu okrem pomarančov od slovenských dodávateľov.

My sme sa rozprávali s Miroslavom Bertovičom (M) a Simonou Slobodovou (S), majiteľmi Levandulandu, ktorí nám o levanduľovom kráľovstve na Záhorí povedali oveľa viac.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vznikla prvotná myšlienka začať „pracovať“ s levanduľami a u koho vznikla?
S: Levanduľa bola vždy našou vášňou, snívali sme o vlastnom fialovom políčku, akejsi našej malej oáze pokoja, kde by sme si mohli oddýchnuť a cítiť sa fajn.

Pestujete len jeden druh levandule?
S: Pestujeme dva druhy levandule lekárskej, ktorá je v našich končinách známa aj ako levanduľa úzkolistá alebo angustifolia.
Ide o najbežnejší typ, ktorý podľa nás vôbec nie je náročný na pestovanie a každý rok prináša bohatú úrodu.

Kedy ste začali s ich vysádzaním?
M: Prvé sadenice sme vysadili na jar v roku 2014, no neplánovali sme ju využívať na komerčné účely alebo toto miesto otvoriť verejnosti.

Prečítajte si tiež: Krasokorčuliarka Laura by sa chcela podobať Medvedevovej + FOTO

Našli sme pozemok blízko nášho bydliska s veľmi kvalitnou pôdou a pridanou hodnotou tejto lokality je, že naše levanduľové pole sa nachádza v turisticky atraktívnej oblasti. Je tu veľmi pekné prostredie, hneď vedľa máme jazero s pieskovou plážou a kemp.

Ako vznikol projekt Levanduľa Záhoria?
S: Projekt s názvom Levanduľa zo Záhoria, ktorý bol v dobe svojich začiatkov veľmi inovatívny, sme začínali bez akýchkoľvek skúseností z odboru, len s veľkým zanietením a vášňou pre vec.

Levanduľa je v ostatných rokoch veľmi in, objavuje sa vo veľkom či už v bytovom dizajne, alebo v kozmetike, preto ľudia často zabúdajú, že v prvom rade je jej pestovanie ťažká manuálna práca.

Práca v poľnohospodárstve je vo všeobecnosti veľmi náročná, človek sa ju nenaučí z kníh, ale len vlastnými skúsenosťami a drinou.

Aký bol proces, keď ste sa sa učili, ako s levanduľou pracovať?
M: Počas rokov sme sa naučili, ako správne levanduľu strihať, aby mala bohatú úrodu a pekný tvar, ako ju sušiť, aby si udržala svoju farbu a tvar, ako chutí v kombinácii s rôznym ovocím alebo inými potravinami, kedy je najvyšší čas úrodu ostrihať, aby si zachovala svoje cenné vlastnosti a iné špecifické záležitosti.
Na začiatku nám nemal kto poradiť, všetko sme sa museli naučiť sami na vlastných chybách a skúsenostiach.

Bolo ťažké naučiť sa, ako levandule správne strihať?
M: Strihania sa netreba vôbec báť, aby sa rastlinka pekne zahustila, je potrebné ju ostrihať až po drevnatú časť.

Prečítajte si tiež: Vetrone pilotuje i modeluje. Tento rok oslavuje už štyridsať rokov vo vzduchu

V záhradke sa jej určite darí lepšie ako v kvetináčoch, má rada veľa miesta, preto nie je vhodné ju sadiť blízko seba, ale dodržiavať vzdialenosť približne päťdesiat centimetrov.

Dá sa teda povedať, že váš koníček sa postupne pre vás stal prácou?
S: Najprv sme to brali ako hobby, každý z nás mal okrem toho svoju prácu, z ktorej sme toto hobby financovali, avšak vášeň postupne prerástla do práce na plný úväzok.

Vďaka pozitívnym ohlasom okolia sme sa tomu rozhodli venovať naplno a využiť veľký potenciál tejto rastlinky. Svoje nápady na produkty sme začali realizovať na profesionálnej úrovni a vznikla firma Levanduland.

Aké boli začiatky spolupráce s ostatnými inštitúciami?
M: Po založení firmy sme začali spolupracovať s lokálnymi dodávateľmi a slovenskými výrobcami a distribuovať naše výrobky do rôznych obchodov a sietí supermarketov.

V celom tom veľkom procese, ktorý výrobok absolvuje, než dorazí na stôl nášho zákazníka, je pestovanie levandule asi tou najľahšou časťou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5J8Y na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5J8Y na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 928
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 24 157
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 995
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 003
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 275
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 644
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 129
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 449

Téma: Bylinky


Hlavné správy z MY Trnava

Viskupič víta rozhodnutie stiahnuť návrh o národnostných divadlách

Šéf združenia predsedov vyšších územných celkov (VÚC) SK8 Jozef Viskupič víta rozhodnutie poslancov strany Most-Híd o národnostných divadlách a súboroch.

Polícia pátra po nezvestnom Petrovi Kubíčkovi

Oddelenie pátrania kriminálnej polície v Trnave pátra po 48-ročnom nezvestnom Petrovi Kubíčkovi z Trnavy, ktorý prechodne býva v Majcichove.

Polícia preveruje prípad falošného lekára, hľadá svedkov

Polícia preveruje prípad falošného lekára. Ordinoval v zariadení Relax Epicentrum v Dunajskej Strede minimálne od marca do augusta tohto roka.

V Trnave sa konal Deň vínnych pivníc, nájdite sa na fotkách

V Trnave sa v sobotu konal Deň vínnych pivníc. Svoje vína tu prezentovali vinári z celého Slovenska.

Vyhrajte dva lístky na LATINO DISCO v Amfik Cafe

Príďte si zatancovať v horúcich latino rytmoch do trnavského Amfik Cafe už v piatok 26. októbra. Máme pre vás dva lístky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Smrteľná nehoda pri Udiči. O život prišla vodička osobného auta

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Pardavý: Maďarské tímy? Nie som rád, že sú tu

Asistent trénera Dukly má na maďarské tímy svoj názor.

Univerzita sa sporí s firmou pre internát. Budú sa študenti sťahovať?

Vysokoškoláci sa možno raz vrátia do budovy, ktorá je už roky prázdna.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Vybrali SME

Už ste čítali?