Štvrtok, 2. február, 2023 | Meniny má Erik, Erika

Slovenské Provensálsko na Záhorí: Splnili si sen a vytvorili oázu pokoja

Záľuba k levanduliam prerástla do práce na plný úväzok. Projekt Levanduland ponúka výrobky z levandule lekárskej, ktoré sú jediné svojho druhu na slovenskom trhu. Levanduľové pole na Záhorí ponúka viacero výrobkov, ale i výnimočný zážitok.

Levanduľovým poľom si majitelia splnili svoj sen.Levanduľovým poľom si majitelia splnili svoj sen. (Zdroj: archív - LEVANDULAND)

MALÉ LEVÁRE. Levandule nie sú chemicky ošetrované, sú čerstvé a v prírodnej kvalite. O ich kvalitu sa majitelia príkladne starajú, preto ani nedovolia, aby sa v nich objavila levanduľa iného pôvodu.

Levanduland si zakladá na tom, aby všetky potraviny, ktoré vyrába, boli vyrobené výhradne z čerstvej levandule, spracovanej hneď po zbere. Spoločnosť odoberá všetky druhy ovocia na výrobu okrem pomarančov od slovenských dodávateľov.

My sme sa rozprávali s Miroslavom Bertovičom (M) a Simonou Slobodovou (S), majiteľmi Levandulandu, ktorí nám o levanduľovom kráľovstve na Záhorí povedali oveľa viac.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vznikla prvotná myšlienka začať „pracovať“ s levanduľami a u koho vznikla?
S: Levanduľa bola vždy našou vášňou, snívali sme o vlastnom fialovom políčku, akejsi našej malej oáze pokoja, kde by sme si mohli oddýchnuť a cítiť sa fajn.

Pestujete len jeden druh levandule?
S: Pestujeme dva druhy levandule lekárskej, ktorá je v našich končinách známa aj ako levanduľa úzkolistá alebo angustifolia.
Ide o najbežnejší typ, ktorý podľa nás vôbec nie je náročný na pestovanie a každý rok prináša bohatú úrodu.

Kedy ste začali s ich vysádzaním?
M: Prvé sadenice sme vysadili na jar v roku 2014, no neplánovali sme ju využívať na komerčné účely alebo toto miesto otvoriť verejnosti.

Prečítajte si tiež: Krasokorčuliarka Laura by sa chcela podobať Medvedevovej + FOTO Čítajte 

Našli sme pozemok blízko nášho bydliska s veľmi kvalitnou pôdou a pridanou hodnotou tejto lokality je, že naše levanduľové pole sa nachádza v turisticky atraktívnej oblasti. Je tu veľmi pekné prostredie, hneď vedľa máme jazero s pieskovou plážou a kemp.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vznikol projekt Levanduľa Záhoria?
S: Projekt s názvom Levanduľa zo Záhoria, ktorý bol v dobe svojich začiatkov veľmi inovatívny, sme začínali bez akýchkoľvek skúseností z odboru, len s veľkým zanietením a vášňou pre vec.

Levanduľa je v ostatných rokoch veľmi in, objavuje sa vo veľkom či už v bytovom dizajne, alebo v kozmetike, preto ľudia často zabúdajú, že v prvom rade je jej pestovanie ťažká manuálna práca.

Práca v poľnohospodárstve je vo všeobecnosti veľmi náročná, človek sa ju nenaučí z kníh, ale len vlastnými skúsenosťami a drinou.

Aký bol proces, keď ste sa sa učili, ako s levanduľou pracovať?
M: Počas rokov sme sa naučili, ako správne levanduľu strihať, aby mala bohatú úrodu a pekný tvar, ako ju sušiť, aby si udržala svoju farbu a tvar, ako chutí v kombinácii s rôznym ovocím alebo inými potravinami, kedy je najvyšší čas úrodu ostrihať, aby si zachovala svoje cenné vlastnosti a iné špecifické záležitosti.
Na začiatku nám nemal kto poradiť, všetko sme sa museli naučiť sami na vlastných chybách a skúsenostiach.

SkryťVypnúť reklamu

Bolo ťažké naučiť sa, ako levandule správne strihať?
M: Strihania sa netreba vôbec báť, aby sa rastlinka pekne zahustila, je potrebné ju ostrihať až po drevnatú časť.

Prečítajte si tiež: Vetrone pilotuje i modeluje. Tento rok oslavuje už štyridsať rokov vo vzduchu Čítajte 

V záhradke sa jej určite darí lepšie ako v kvetináčoch, má rada veľa miesta, preto nie je vhodné ju sadiť blízko seba, ale dodržiavať vzdialenosť približne päťdesiat centimetrov.

Dá sa teda povedať, že váš koníček sa postupne pre vás stal prácou?
S: Najprv sme to brali ako hobby, každý z nás mal okrem toho svoju prácu, z ktorej sme toto hobby financovali, avšak vášeň postupne prerástla do práce na plný úväzok.

Vďaka pozitívnym ohlasom okolia sme sa tomu rozhodli venovať naplno a využiť veľký potenciál tejto rastlinky. Svoje nápady na produkty sme začali realizovať na profesionálnej úrovni a vznikla firma Levanduland.

Aké boli začiatky spolupráce s ostatnými inštitúciami?
M: Po založení firmy sme začali spolupracovať s lokálnymi dodávateľmi a slovenskými výrobcami a distribuovať naše výrobky do rôznych obchodov a sietí supermarketov.

V celom tom veľkom procese, ktorý výrobok absolvuje, než dorazí na stôl nášho zákazníka, je pestovanie levandule asi tou najľahšou časťou.

Dočítajte tento článok
s predplatným MYregiony.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na My Trnava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  3. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  4. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  5. Dodajte vašej pokožke šťavu
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  1. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  2. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  3. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu
  5. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  6. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  7. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  8. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 942
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 10 880
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 4 442
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 315
  5. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 643
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 220
  8. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 026

Blogy SME

  1. Tupou Ceruzou: Alfasamec Sulík
  2. Barbora Suráková: Čo vidieť a zažiť v perle Maroka – Marrákeši
  3. Martin Sukupčák: Neskutočný pokrytec Fico
  4. Irena Šimuneková: Keď sme na SME II.
  5. Miriam Studeničová: Koniec duchovného tuláctva a duchovného bezdomovectva
  6. Štefan Vidlár: Šampáňo - kampáňo
  7. Anna Miľanová: Škriatok rodinný... 2022
  8. Ján Šeďo: Trojročného syna som musel od seba odtrhnúť násilím.
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 617
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 740
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 876
  4. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 762
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 687
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 3 531
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 898
  8. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 2 669
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Z miesta nehody.

Polícia vážnu nehodu vyšetruje, alkohol nezistili.


4 h
Ilustračné foto.

Mala by podľa ministrových slov spĺňať nároky 21. storočia.


TASR 6 h
Diaľničný hraničný priechod Brodské - Břeclav.

Išlo najmä o vodku, rum a borovičku.


TASR 7 h

Uverejnite v MY Trnavských novinách vašu valentínku a potešte tým svoju polovičku.


26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Tupou Ceruzou: Alfasamec Sulík
  2. Barbora Suráková: Čo vidieť a zažiť v perle Maroka – Marrákeši
  3. Martin Sukupčák: Neskutočný pokrytec Fico
  4. Irena Šimuneková: Keď sme na SME II.
  5. Miriam Studeničová: Koniec duchovného tuláctva a duchovného bezdomovectva
  6. Štefan Vidlár: Šampáňo - kampáňo
  7. Anna Miľanová: Škriatok rodinný... 2022
  8. Ján Šeďo: Trojročného syna som musel od seba odtrhnúť násilím.
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 617
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 740
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 876
  4. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 762
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 687
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 3 531
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 898
  8. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 2 669
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu