TRNAVA. Viac ako 230 druhov pív zo známych i menej známych pivovarov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Nemecka, Veľkej Británie, Dánska ale aj z USA, už vyčapovali v trnavskom Lokal Pube. Za podnikom, ktorý nájdete v Svatého pasáži na Hlavnej ulici, stojí trojica nadšencov, ktorí sa rozhodli zákazníkom ponúknuť netuctové chute a poctivé remeselné pivo.
Podnik otvárali pred dvomi rokmi, v piatok 13. mája. Tento rok v apríli, rovnako v piatok trinásteho, k nemu pribudla aj Pivotéka s oficiálnym názvom Lokal Craft Coffee & Beer. Tá svojim zákazníkom ponúka okrem remeselného piva aj skvelú kávu značky Verticcio či domáce limonády.
„Novinkou sú pípy, z ktorých si zákazníci môžu načapovať pivo do prinesených aj našich fliaš. Plánujeme tiež pasáž medzi Pivotékou a pivnicou Lokal Pubu prestrešiť, aby tu vznikla príjemná terasa,“ povedal Martin Kopálek, ktorý spolu s Pavlom Velickým a jeho manželkou Katkou podnik vlastní.
Kapacita podniku je 65 miest na sedenie priamo v pivnici, ďalších 24 miest je v lete k dispozícii na terase. Tá bude tento rok v priestore pasáže a nie na pešej zóne.
Skutočné lahôdky
„Žiadne z ponúkaných pivečiek nedržíme nastálo, keď sa jedno minie, narážame iné. Čo sa tyká pivných štýlov, snažíme sa doniesť na koštovku čo najviac druhov. Medzi obľúbené patria štýly vrchne kvasených pív, ale samozrejme sa nájdu aj takí zákazníci, ktorým chuti ležiak,“ hovorí Martin.
Okrem pív zvučných značiek, ako Wywar, Hellstork alebo Lucky Bastard, tu dostávajú priestor aj iné, viac či menej známe pivovary. Ponúknuť zákazníkom môžu aj pivá z ich kočovného pivovaru Lokal Craft Brewery.
„Naše pivá môžu pivní gurmáni okoštovať nielen u nás v Lokal Pube, ale aj v iných Craftových pivárňach a pivotékach. Remeselné pivo vnímame ako to pivko, ktoré je nefiltrované, nepasterizované, doslova a dopísmena je to živé pivo, bez dochucovadiel, konzervantov a iných „sajrajtov“,“ doplnil Pavol.
Takéto pivko má podľa jeho slov nespočetné množstvo chutí a vôní, je vyrábané len z kvalitných surovín a je uvarené s láskou a vášňou. Práve takéto pivá budú môcť fajnšmekeri koštovať aj na Prvom pivnom festivale bez europiva. Ten chystajú v Abraháme na 27. – 28. júla.
Pre všetkých
Zážitkom je tiež samotný vstup do Lokal Pubu, ktorý sídli v historickej pivnici domu Františka Svatého na trnavskej Hlavnej ulici. Ten prezentoval v štyridsiatych rokoch svoju reštauráciu s letnou záhradou ako dostaveníčko športovcov, v Lokal Pube sú však dnes vítaní všetci.
„Radi privítame rôznych ľudí, či už fajnšmekrov, ktorí sa v pivnom svete vyznajú, ale aj úplných laikov, ktorým radi vysvetlíme a otvoríme úžasný pivný svet plný vôní a chutí,“ hovorí Pavol. V Lokal Pube vás doslova zoberú na cestu okolo pivného sveta a zistíte, že pivá, tak ako vína, môžu chutiť či voňať napríklad po ovocí alebo orieškoch.
Robievajú tu aj tematické akcie, napríklad Halloween, Silvester, počas majstrovstiev tu možno sledovať futbal alebo hokej a v utorok si spolu so skvelým pivkom môžete dať aj vedomostný kvíz.
VEDELI STE, ŽE...
- pivo sa varí zo sladu, chmeľu, vody a kvasníc
- slad robí pivu telo a na svete máme veľmi veľa druhov sladov rôzneho typu a kvality; napríklad rôzne pražené slady, klasické slady alebo slady na prípravu špeciálnych pív
- chmeľ robí pivu chuť, vôňu a horkosť – nie je teda jedno, aký chmeľ sa pri varení použije; rôzne druhy chmeľov z rôznych krajín majú svoje typické chute pri dozrievaní, niektoré chmele majú citrusové, borovicové, zemité, a iné chute, ktoré vznikajú pri ich dozrievaní v pive
- podľa druhu kvasníc rozlišujeme druhy vrchne a spodne kvasených pív
- vrchné kvasenie prebieha pri vyšších teplotách (okolo 20 stupňov Celzia), v nádobách s uzavretým vekom (tzv. CK tanky); pri takomto druhu kvasenia vznikajú pivká typu napr. IPA, APA, Ale, Stout
- spodné kvasenie prebieha pri nižších teplotách (okolo 10 stupňov Celzia), v otvorených nádobách (tzv., spilkách); pri takomto druhu kvasenia vznikajú pivká typu ležiak


Hlavná ul. 29, Trnava
Pešia zóna v Svatého pasáži
lokalpubtrnava@gmail.com
0902 428 187