Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír

Návštevníkom archívu ukázali žobračenky aj naberák na rezeň

Chute a vône minulosti boli témou v poradí druhého ročníka Dňa otvorených dverí v Štátnom archíve v Trnave. Bohatý program, spestrený prednáškami, tvorivými dielňami pre deti či ochutnávkou dobových jedál rozdelili do dvoch dní a pritiahol množstvo návštevníkov.

Na výstave nechýbali ani archívne písomnosti.(Zdroj: Lenka Štepáneková)

TRNAVA. Brány Štátneho archívu v Trnave sa v piatok a v sobotu opäť po roku otvorili verejnosti. Témou Dňa otvorených dverí bola tentokrát gastronómia, záujemcovia si tak mohli na výstave pozrieť napríklad účet za dodávku alkoholu, ktorý v roku 1948 vystavila trnavská výrobňa likérov a liehových nápojov Slivorum, účtenku trnavského kaviarnika Celestína Vaculíka z roku 1896 alebo jedálne lístky rôznych piešťanských reštaurácií a kaviarní z roku 1943.

Zaujímavý bol aj pohľad na povolenie na zvýšenie cien, ktoré na Vianoce 1942 dostali pre svoju koncertnú kaviareň v Trnave Ferdinand Thalmeiner a Rudolf Latika.

Článok pokračuje pod video reklamou

Z neho sa mohli návštevníci archívu dozvedieť napríklad to, že veľká čierna káva tu po novom namiesto 3,35 koruny stála rovné 4 koruny, grog alebo punč zdražel zo šiestich korún na osem a za liter minerálky tu kaviarenskí hostia zaplatili rovných sedem korún.

Žobračenky pre chudobných

Pozornosť pútali aj žobračenky z roku 1933. Vydávalo ich mesto tým najchudobnejším obyvateľom, ako formu sociálnej pomoci. Na ich základe mali nárok na odber potravín okrem nápojov, tiež mohli dostať obed financovaný z prostriedkov pomocnej akcie. Ten vydával napríklad Heribanov hostinec na Rybníkovej ulici.

Na výstavu sa dostal tiež satirický leták z roku 1963, ktorým družstevníci z Hlohovca kritizujú konzervárne v Novom Meste nad Váhom.

Tie mali nedostatočne odvážať obraté uhorky a nedostatočne zásobovať JRD debničkami, čím „vzniká menšia kvalita uhoriek a tým, že sú uhorky po poli, musia byť traja strážcovia.“

Nielen písomnosti

Okrem historických archívnych dokumentov, venovaných gastronómii, mohli návštevníci vidieť aj vystavené predmety, ktoré s touto témou súvisia. Tie sa podarilo získať najmä z rôznych súkromných zbierok, mnohé z nich by sme aj dnes našli v domoch starých rodičov.

Nechýbali fľaše na bombičky na výrobu šľahačky či sódovky, kávovar, ktorý varil veľmi sinú kávu, mažiar, lopatka na naberanie múky, vývrtky, zdobená váha, ktorú na výstavu priniesli až z Viedne, či zaujímavé „klieštiky“, ktorými sa naberali rezne.

Pracovníci archívu tiež pripravili ochutnávku dobových jedál, ktorá sa konala v sobotu. Okrem stredovekých placiek tu mohli záujemcovia ochutnať napríklad chlieb podľa receptu Juraja Fándlyho či rôzne špeciality, ktoré nesmeli chýbať na stoloch v 18. a 19. storočí.

Mäsiari aj kaviarnici

Súčasťou programu boli aj prednášky, ktoré chute a vône minulosti ešte viac priblížili. Kým v sobotu sa riaditeľka Štátneho archívu v Trnave Júlia Ragačová venovala životu trnavských hostinských a kaviarnikov v 1. polovici 20. storočia, piatkové popoludnie bolo zamerané na mäsiarov.

Romana Luchavová vo svojom príspevku priblížila nielen historický vývoj tohto remesla, ale aj cechové pravidlá, kompetencie jednotlivých členov cechu či príručku z roku 1927, podľa ktorej museli mäsiari skladať skúšky.

„Prvú zmienku o trnavských mäsiaroch nachádzame koncom 14. storočia v účtovných knihách mesta, ktoré od nich kupovalo rôzne výrobky na pohostenie významným návštev. V tom čase mali mäsiari súkromné zákazky, slúžili tiež vojsku,“ hovorí Luchavová.

V dokumentoch z tohto obdobia nachádzame tiež zmienky o mestskom bitúnku, ktorý fungoval pri Trnávke, ktorá preň slúžila ako kanalizácia. Objavujú sa tiež profesie ako garbiari, remenári či mydlári.

Tovariši bez ženy

„Privilégiá od mesta dostali trnavskí mäsiari 18. marca 1615, cechová truhlica mäsiarov, na ktorej je vyobrazený býk, je z roku 1691 a vo svojich zbierkach by ju malo mať Západoslovenské múzeum,“ doplnila Luchavová, ktorá vo svojej prednáške zmienila viaceré zaujímavosti.

Právo dovážať rožný dobytok do mesta mali v 15. storočí napríklad len štyri obce – Brestovany, Hrnčiarovce nad Parnou, Modranka a Ružindol.

Mäsiari nesmeli zabíjať vo sviatok, v nedeľu mohli až po skončení veľkej omše. Kto chcel byť mäsiarom, začínal ako učeň, už okolo jedenásteho – dvanásteho roku. Učenie trvalo tri roky, o rok kratšie v prípade, ak išlo o majstrovho syna.

Potom nasledovali skúšky a mladý muž odchádzal ako tovariš na vandrovku, trvajúcu najmenej dva roky. Počas nich nesmel mať žiadnu ženu, musel spať len u majstra a nesmel chýbať na večeri.

Keď tovariša našiel majster v piatok večer v hostinci, nasledoval trest, ten bol prísnejší, ak hral hazardné hry.

Prísne pravidlá

Na čele cechu stál cechmajster, ktorý bol zodpovedný za dodržiavanie všetkých pravidiel. Členovia cechu pod hrozbou pokuty jednej zlatky napríklad nesmeli chýbať na procesii na Božie Telo, v jatke a na bitúnku museli udržiavať poriadok a za rozliatie krvi dostali pokutu až 14 viedenských.

Cechmajster tiež musel dbať na zdravie porážaného zvieraťa, jasne bolo totiž stanovené, že sa zakazuje porážať teľné kravy, zvieratá prašivé či inými chorobami nakazené. Nemysliteľné tiež bolo, aby mäsiar predal výsek z uhynutého zvieraťa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 230
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 440
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 193
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 549
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 187
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 573
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 494
  8. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 4 248
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 816
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 350

Téma: Život v meste


Článok je zaradený aj do ďalších tém Život v meste

Hlavné správy z MY Trnava

Predpoveď počasia: Slnečno a malá oblačnosť

Predpoveď počasia na pondelok.

Zvýšte pozornosť, v ovzduší je už peľ najväčších alergénov leta

V uplynulom týždni sa peľová situácia na území Slovenska nezmenila, naďalej dominoval peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín a, naopak, silne alergizujúceho peľu tráv z čeľade lipnicovitých.

Trnavu už čoskoro navštívi Popoluška

Kde bolo, tam bolo, žila raz jedna Popoluška, jej dve škaredé sestry Žavota a Emerencia a zlá Macocha. Popoluška sa musí starať o celú rodinu – upratovať, umývať riad a variť...

Hrdinov SNP si cykloturisti pripomenú nonstop jazdou Trnava - Rysy

Na trasu Trnava – Rysy dlhú viac ako 300 kilometrov sa vo štvrtok vydajú cykloturisti, aby si uctili príslušníkov Trnavskej posádky, ktorí sa v auguste 1944 zapojili do Slovenského národného povstania.

FOTO: Potulka malým Rímom zavedie návštevníkov do zákulisia divadla

V Trnave pokračuje cyklus Potulky malým Rímom. Jej nedeľné pokračovanie zavedie Trnavčanov i návštevníkov mesta za oponu Divadla Jána Palárika.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vežu v Bojniciach navštívili prví turisti. Pozrite sa na ten úžasný výhľad

Vyhliadková veža v Bojniciach je v skúšobnej prevádzke.

Experti z Martina zisťovali, z ktorých pochutín nafúkate

Jedlá, ktoré by ste nemali jesť pred tým, ako si sadnete za volant.

Nuda a samota môžu mať nepríjemné následky

Mestská polícia v súvislosti so začiatkom letných prázdnin vydala niekoľko rád pre rodičov detí. Na čo všetko by ste si mali dávať pozor?

V centre sociálnych služieb v Dubnici chýbajú zamestnanci

Niekoľko zamestnancov centra podalo výpoveď, zariadeniu hrozí kolaps.

Vybrali SME

Už ste čítali?