Krúžili po Trnave, aby ochutnali špecialitu z višní či víno spod Sitna + FOTO

Milovníci vína zaplnili uplynulú sobotu ulice Trnavy, aby sa zúčastnili už na štrnástom ročníku Dňa vínnych pivníc. Počuť bolo slovenčinu, češtinu, poľštinu i maďarčinu.

Víno Jozefa  Kiripolského ponúkala jeho nevesta.Víno Jozefa Kiripolského ponúkala jeho nevesta. (Zdroj: Lenka Štepáneková)

TRNAVA. Ani chladné, veterné a zamračené počasie, aké panovalo uplynulú sobotu popoludní v Trnave, nebolo prekážkou pre stovky milovníkov vína. Tí sa vydali už po štrnásty raz na pochod ulicami mesta, aby s červenými taštičkami na krkoch mizli v pivniciach a pivničkách historického centra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tí, ktorí chceli absolvovať všetkých 32 zastavení Dňa vínnych pivníc, sa museli pripraviť na takmer päť kilometrovú trasu, ktorej náročnosť znásobovali nielen desiatky schodov do podzemných priestorov, ale aj bohatá ponuka vzoriek. Každý z 51 vinárov sa prezentoval priemerne štyrmi – piatimi vínami a ochutnať ich všetky snáď ani nebolo v ľudských silách.

SkryťVypnúť reklamu

Špecialita z višní

Vinári priniesli na ochutnávku nielen mladé vína, z aktuálneho roka, ale aj svoje najvydarenejšie ročníky či zaujímavé špeciality, ktorými sa od iných odlíšili. Príkladom bolo ovocné víno z višňového sadu vinárstva JM Doľany, ktoré pútalo pozornosť v pivnici pizzerie na Trojičnom námestí.

„Je to víno určené ako aperitív, teda na prípitky. Do popredia sa nám tento rok dostávajú sladké vína, napríklad náš tramín červený. Ten tu máme z roku 2013 ako sladké víno, z ročníka 2015 ako polosladké,“ povedal Daniel Zubaj z vinárstva JM Doľany. Tieto vína sú podľa neho vhodné k múčnikom a dezertom, k syrom by odporučil suché chardonnay alebo alibernet.

Vinári z Dolian sú spokojní aj s aktuálnym ročníkom. „Čo sa týka mladých vín, rok bol dobrý, na vinohrade neboli žiadne choroby, sem tam niečo pomrzlo, ale inak je úroda dobrá,“ povedal Marián Speváček s tým, že jarný mráz, ktorý narobil škody najmä v južných oblastiach, ich vinice na svahoch Malých Karpát nezasiahol.

SkryťVypnúť reklamu

Vinári z Modranky pestujú pri Štúrove

Na rozdiel od vinárov zo západu, tí, ktorí pestujú hrozno v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, hovoria o katastrofálnom roku. Príkladom sú členovia Vinárskeho a vinohradníckeho klubu Modranka, ktorí majú vinice pri Štúrove.

„Hrozno chytilo prvé mrazy, tam sme prišli o veľkú časť úrody. To, čo sa nám podarilo zachrániť, potom napadla perenospóra a spolu s dažďami dokonala skazu. Povedal by som, že v porovnaní s predošlými rokmi hovoríme o osemdesiatpercentnom výpadku,“ povedal Jozef Kiripolský.

V čase dozrievania podľa neho chýbalo na vinici viac slnka, napriek tomu sa mu na ochutnávku podarilo priniesť štyri vzorky mladých vín. „Máme tu silván zelený, moravský muškát, maďarskú odrodu cserszegi fűszeres a veltlín zelený,“ povedal Kiripolský s tým, že práve maďarský kríženec irsaiu a tramínu tento rok prekonal jeho očakávania.

SkryťVypnúť reklamu

„Túto odrodu v okolí Trnavy veľmi nenájdeme, ale dole na juhu je hojne rozšírená,“ vysvetlil skúsený vinár, ktorý je vo fachu už takmer štyridsať rokov. A čo ho na tom stále baví?

„Najlepšie je, že som stále v prírode - od strihania, vyväzovania, ošetrovania viniča, až po oberačku. Musím sledovať, čo mi príroda dovolí. Ako sa hovorí, človek dá desať percent a Pánboh deväťdesiat. Víno je vždy lotéria, ale to je na tom to krásne,“ povedal Kiripolský.

Víno „zo severu“

Lákadlom tohto ročníka Dňa vínnych pivníc bol aj úplne nový vinár, Ján Rosenberger, ktorý do Trnavy priviezol Dobré víno z Pukanca. Jeho rodinná pivnica funguje od roku 1998 a je najväčšou v obci. Nachádza sa totiž v priestoroch bývalého banského diela, ktoré pred viac ako sto rokmi pretvorili vtedajší vinári na pivnicu. Zaujímavú chuť jeho vínu dodáva sopečná pôda Štiavnických vrchov a ako hovorí, znalci už po jednom dúšku spoznajú, že ide o víno z najvyššie položených slovenských viníc. Jeho vína majú viac kyseliniek, sú ľahké a svieže.

„Prišli sme sem na pozvanie organizátorov akcie, s ktorými sme sa spoznali na vínnej ceste v Hlohovci. Zatiaľ sa nám tu veľmi páči, počuli sme, že táto akcia je v Trnave obľúbená,“ povedal Rosenberger.

Pyšný je na odrodu pesecká leánka, ktorá v rámci Československa pochádza práve z tejto oblasti. Pestujú však aj frankovku, rizlingy, pinoty či svätovavrinecké červené.

„Možno by sme mohli vypichnúť ešte samorodé odrody, akou je napríklad othello. To sa pestuje u nás veľmi málo, takže to je naša špecialitka,“ povedal Rosenberger.

Historicky sa v tejto oblasti darí viac bielym odrodám, ale globálne otepľovanie prinieslo zmeny aj sem. Vinár spod Sitna tak už dnes nemá problém dopestovať aj bohaté strapce červeného hrozna.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trnava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 92 832
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 847
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 536
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 626
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 604
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 639
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Ulica Pod Párovcami v Piešťanoch.

Ženu zrazila na priechode, tá neskôr musela vyhľadať lekársku pomoc.


1

Škodu po požiari odhadli na 30-tisíc eur.


Ilustračný záber.

K udalosti došlo na začiatku marca.


TASR

Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu