Štvrtok, 18. august, 2022 | Meniny má Elena, Helena

Someliér je predĺženou rukou vinára. V Trnave vyrastajú tí najlepší

Súkromná stredná odborná škola Gos – Sk sa môže pochváliť ďalším úspechom. Študentka 4. ročníka hotelovej akadémie Nina Šallaiová nedávno bodovala na someliérskych majstrovstvách Slovenska juniorov.

Nina Šallaiová na  súťaži  Vitis Trophée  Junior 2016Nina Šallaiová na súťaži Vitis Trophée Junior 2016 (Zdroj: Archív školy)

TRNAVA. Vedomostný a zmyslový test, odporučenie vhodného nápoja k menu, oprava chýb vo  vínnom lístku, popis senzorických vlastností vína a servis  šumivého vína.

To boli disciplíny,  ktoré musela 20-ročná Nina Šallaiová,  študentka trnavskej Súkromnej strednej odbornej školy  Gos – Sk,  zvládnuť na juniorských majstrovstvách someliérov Slovenska Vitis Trophée.

Tých sa tento rok  v Trenčíne zúčastnilo rekordných 27 someliérov do  21 rokov  a naša Trnavčanka skončila na skvelom treťom mieste.

„Som neskutočne rada, že sa to podarilo.  Konkurencia je veľká a ja som veľmi vďačná, že ma škola v účasti na súťažiach podporuje. Je to nesmierne dôležité, aby človek  získal prax  a mohol sa zdokonaľovať,“  hovorí Nina, ktorá k someliérstvu pričuchla podľa vlastných slov náhodou.

SkryťVypnúť reklamu

Škola ho ponúka v podobe krúžku, spolu s barmanským kurzom, športovými či jazykovými krúžkami. Žiaci Gos – Sk tak môžu rozvíjať naozaj široké spektrum svojich záujmov.

„Raz sa  ma  pani majsterka opýtala, či by som nechcela  ísť na nejakú  súťaž.  Povedala  som, že  áno, a tak sa ku mne dostali materiály o víne  a someliérstve. Naozaj ma to chytilo a dnes sa tomu venujem už dva roky,“ hovorí  Nina, ktorá dokáže o víne rozprávať  pútavo celé hodiny. 

Rada by dokonca išla študovať someliérstvo alebo vinárstvo aj na vysokú školu, uvažuje  o univerzitách v Nemecku alebo Rakúsku.

Chytáky

Práve predošlá účasť na viacerých  someliérskych súťažiach, ktorú hradí škola, pomohla Nine k úspechu na prestížnych majstrovstvách Slovenska. Dnes si viac verí, dôležité je podľa nej najmä zachovať chladnú hlavu a zautomatizovať pohyby.

SkryťVypnúť reklamu

„Najväčší stres je pre  mňa dekantácia červeného  vína. Robí sa nad sviečkou, do karafy, a jej cieľom je víno prevzdušniť a zbaviť sedimentov. Musíme to na súťaži  stihnúť v päťminútovom časovom limite a popri tom aj rozprávať a rozmýšľať, čo o víne povieme,“ vysvetľuje Nina.

Práve pri servise vína však dokáže využiť aj množstvo teoretických vedomostí,  ktoré sa naučila v škole i pri samoštúdiu. Hostia i reštauratéri dnes u someliérov  oceňujú pridanú hodnotu, o víne musia vedieť hovoriť zaujímavo a zrozumiteľne.

„Medzi hosťami však musí byť niekto, kto sa chce s vami o tom baviť,  inak to nemá význam. Ak hostia nemajú záujem, netreba to siliť. Vtedy poviem pár  základných vecí  o odrode a o tom, prečo  sa hodí práve k jedlu, ktoré si hosť objednal,“  hovorí Nina.

SkryťVypnúť reklamu

Tá musí byť počas súťaže maximálne sústredená nielen na víno, ale aj na ďalšie veci. Napríklad  pri oprave  chýb vo vínnej karte  si musí všímať nielen to, či je  víno správne zaradené  medzi biele alebo červené odrody, ale trebárs aj ročník alebo objem fľaše.

„Často tu bývajú chytáky, tento rok bolo napríklad  medzi chybami uvedené víno z ročníka 2016,  ktoré  ešte  neexistuje.  Študenti si musia dávať pozor a všímať si naozaj každý detail,“ povedala majsterka odbornej výchovy Iveta Karellová,  ktorá v Gos - Sk  vedie someliérsky  krúžok.

Nepijú - degustujú

Učitelia mladých someliérov sa často stretávajú  s otázkou, či nie je problém, že alkohol pijú ešte neplnoletí študenti. Iveta Karellová však vysvetľuje, že medzi pitím a degustovaním je obrovský rozdiel.

„Pri degustácii ide naozaj o minimálne množstvo alkoholu. Študenti môžu víno aj vypľúvať, nemusia ho prehĺtať,“ hovorí majsterka odbornej výchovy.

Veľa vecí však dokáže žiakov o víne naučiť bez toho, aby nejaké v triede reálne otvorila. „Keď napríklad preberáme rôzne vône, pracujeme s 54 koncentrovanými esenciami, na ktorých si študenti vyskúšajú, čo všetko môže byť z vína cítiť,“ hovorí majsterka.

Okrem tradičných ovocných či kvetinových vôní sa naučia identifikovať aj vône tropického ovocia, džemov, kože, trávy či dymu. A čo z vína nesmie byť cítiť?

„Je to napríklad  myšina, korok alebo síra. To už  patrí medzi chyby vína, vyskytujú sa však dnes už minimálne. Vinári si dávajú na to veľký pozor,“ hovorí.

Skutoční odborníci

Množstvo teoretických vedomostí, nielen o vinárskej geografii, jednotlivých odrodách, výrobných postupoch, ale aj o jedle a jeho príprave, robí zo someliérov nenahraditeľných odborníkov v reštauráciách vyššej kategórie. Ich úlohou je nielen úzko spolupracovať s kuchárom pri zostavovaní jedálneho lístka, ale aj dbať na správne skladovanie vína a jeho výber.

„Someliér je predĺženou rukou vinára. Musí chodiť po vinárstvach, ochutnávať, kombinovať a poradiť majiteľovi alebo prevádzkarovi reštaurácie vhodné odrody,“ vysvetľuje Iveta Karellová.

Someliér by mal byť ten, ktorý víno ochutná ešte predtým, ako ho čašník prinesie hosťovi. Samozrejme, s dovolením hosťa. Zabráni tak tomu, aby sa na stôl dostalo chybné víno. Tiež rozhodne o tom, či hosť odmietol víno oprávnene.

„Ak hosťovi víno nechutí, ale nemá žiadnu objektívnu chybu alebo závadu, musí ho zaplatiť. Na to je tam  someliér, ktorý kvalitu vína preverí,“ hovorí majsterka.

Podľa jej slov je dnes po someliéroch veľký dopyt, na trhu práce sa tak šikovní absolventi Gos – Sk určite nestratia.

Najčítanejšie na My Trnava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  3. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  4. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  7. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  8. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  1. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  2. Čakáte bábätko? Union má preň nachystané veľké množstvo výhod
  3. Agrokomplex 2022
  4. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  5. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  6. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  7. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  8. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 36 187
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 23 839
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 12 950
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 6 472
  5. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 4 148
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 4 113
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 4 051
  8. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou 2 052

Blogy SME

  1. Peter Slamenik: Panelákoví psíčkari
  2. Martin Majzlan: Mestá krvi, otrokov a obchodu
  3. Jan Pražák: Mezi matkou a partnerkou
  4. Martin Greguš: Aký je vývoj skutočných realizačných cien nehnuteľnosti podľa katastra? Hypotéky a úvery na bývanie. VEĽKÉ POROVNANIE. Kto a koľko ich poskytol?
  5. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (3.)
  6. Štefan Vidlár: Nevidzíte, šašci?
  7. Ján Šeďo: Odstavené elektrolyzéry v Slovalcu - omyl štátu, nemalo sa to stať.
  8. Helena Michlíková: Disciplína ? O nej tu nemôže byť ani reči
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 178
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 611
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 203
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 097
  5. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 906
  6. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 879
  7. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 816
  8. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 651
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Hasiči likvidovali požiar lesného porastu pri obci Dvorníky.


43m
Ilustračné foto.

V Trnave si chodia po jódové tablety najmä seniori.


4 h

Ak nemáte doma dostatok jódových tabliet pre všetkých, v prípade úniku by mali uprednostniť deti a mladých.


2 h

Polícia častejšie kontroluje miesta, kde sa zdržiavajú mladí.


8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Väčšina nezvestných sa skrýva, pretože je na nich vydaný príkaz na zatknutie.


16. aug

Mladý Sihelňan mal novú motorku len tri dni.


17. aug

Páchateľa zadržali niekoľko hodín po čine.


18 h

Jedna z hľadaných osôb uniká pred spravodlivosťou od roku 1999.


22 h

Blogy SME

  1. Peter Slamenik: Panelákoví psíčkari
  2. Martin Majzlan: Mestá krvi, otrokov a obchodu
  3. Jan Pražák: Mezi matkou a partnerkou
  4. Martin Greguš: Aký je vývoj skutočných realizačných cien nehnuteľnosti podľa katastra? Hypotéky a úvery na bývanie. VEĽKÉ POROVNANIE. Kto a koľko ich poskytol?
  5. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (3.)
  6. Štefan Vidlár: Nevidzíte, šašci?
  7. Ján Šeďo: Odstavené elektrolyzéry v Slovalcu - omyl štátu, nemalo sa to stať.
  8. Helena Michlíková: Disciplína ? O nej tu nemôže byť ani reči
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 178
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 611
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 203
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 097
  5. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 906
  6. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 879
  7. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 816
  8. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 651
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu