Pondelok, 18. jún, 2018 | Meniny má Vratislav

Someliér je predĺženou rukou vinára. V Trnave vyrastajú tí najlepší

Súkromná stredná odborná škola Gos – Sk sa môže pochváliť ďalším úspechom. Študentka 4. ročníka hotelovej akadémie Nina Šallaiová nedávno bodovala na someliérskych majstrovstvách Slovenska juniorov.

Nina Šallaiová na súťaži Vitis Trophée Junior 2016(Zdroj: Archív školy)

TRNAVA. Vedomostný a zmyslový test, odporučenie vhodného nápoja k menu, oprava chýb vo  vínnom lístku, popis senzorických vlastností vína a servis  šumivého vína.

To boli disciplíny,  ktoré musela 20-ročná Nina Šallaiová,  študentka trnavskej Súkromnej strednej odbornej školy  Gos – Sk,  zvládnuť na juniorských majstrovstvách someliérov Slovenska Vitis Trophée.

Tých sa tento rok  v Trenčíne zúčastnilo rekordných 27 someliérov do  21 rokov  a naša Trnavčanka skončila na skvelom treťom mieste.

„Som neskutočne rada, že sa to podarilo.  Konkurencia je veľká a ja som veľmi vďačná, že ma škola v účasti na súťažiach podporuje. Je to nesmierne dôležité, aby človek  získal prax  a mohol sa zdokonaľovať,“  hovorí Nina, ktorá k someliérstvu pričuchla podľa vlastných slov náhodou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Škola ho ponúka v podobe krúžku, spolu s barmanským kurzom, športovými či jazykovými krúžkami. Žiaci Gos – Sk tak môžu rozvíjať naozaj široké spektrum svojich záujmov.

„Raz sa  ma  pani majsterka opýtala, či by som nechcela  ísť na nejakú  súťaž.  Povedala  som, že  áno, a tak sa ku mne dostali materiály o víne  a someliérstve. Naozaj ma to chytilo a dnes sa tomu venujem už dva roky,“ hovorí  Nina, ktorá dokáže o víne rozprávať  pútavo celé hodiny. 

Rada by dokonca išla študovať someliérstvo alebo vinárstvo aj na vysokú školu, uvažuje  o univerzitách v Nemecku alebo Rakúsku.

Chytáky

Práve predošlá účasť na viacerých  someliérskych súťažiach, ktorú hradí škola, pomohla Nine k úspechu na prestížnych majstrovstvách Slovenska. Dnes si viac verí, dôležité je podľa nej najmä zachovať chladnú hlavu a zautomatizovať pohyby.

„Najväčší stres je pre  mňa dekantácia červeného  vína. Robí sa nad sviečkou, do karafy, a jej cieľom je víno prevzdušniť a zbaviť sedimentov. Musíme to na súťaži  stihnúť v päťminútovom časovom limite a popri tom aj rozprávať a rozmýšľať, čo o víne povieme,“ vysvetľuje Nina.

Práve pri servise vína však dokáže využiť aj množstvo teoretických vedomostí,  ktoré sa naučila v škole i pri samoštúdiu. Hostia i reštauratéri dnes u someliérov  oceňujú pridanú hodnotu, o víne musia vedieť hovoriť zaujímavo a zrozumiteľne.

„Medzi hosťami však musí byť niekto, kto sa chce s vami o tom baviť,  inak to nemá význam. Ak hostia nemajú záujem, netreba to siliť. Vtedy poviem pár  základných vecí  o odrode a o tom, prečo  sa hodí práve k jedlu, ktoré si hosť objednal,“  hovorí Nina.

Tá musí byť počas súťaže maximálne sústredená nielen na víno, ale aj na ďalšie veci. Napríklad  pri oprave  chýb vo vínnej karte  si musí všímať nielen to, či je  víno správne zaradené  medzi biele alebo červené odrody, ale trebárs aj ročník alebo objem fľaše.

„Často tu bývajú chytáky, tento rok bolo napríklad  medzi chybami uvedené víno z ročníka 2016,  ktoré  ešte  neexistuje.  Študenti si musia dávať pozor a všímať si naozaj každý detail,“ povedala majsterka odbornej výchovy Iveta Karellová,  ktorá v Gos - Sk  vedie someliérsky  krúžok.

Nepijú - degustujú

Učitelia mladých someliérov sa často stretávajú  s otázkou, či nie je problém, že alkohol pijú ešte neplnoletí študenti. Iveta Karellová však vysvetľuje, že medzi pitím a degustovaním je obrovský rozdiel.

„Pri degustácii ide naozaj o minimálne množstvo alkoholu. Študenti môžu víno aj vypľúvať, nemusia ho prehĺtať,“ hovorí majsterka odbornej výchovy.

Veľa vecí však dokáže žiakov o víne naučiť bez toho, aby nejaké v triede reálne otvorila. „Keď napríklad preberáme rôzne vône, pracujeme s 54 koncentrovanými esenciami, na ktorých si študenti vyskúšajú, čo všetko môže byť z vína cítiť,“ hovorí majsterka.

Okrem tradičných ovocných či kvetinových vôní sa naučia identifikovať aj vône tropického ovocia, džemov, kože, trávy či dymu. A čo z vína nesmie byť cítiť?

„Je to napríklad  myšina, korok alebo síra. To už  patrí medzi chyby vína, vyskytujú sa však dnes už minimálne. Vinári si dávajú na to veľký pozor,“ hovorí.

Skutoční odborníci

Množstvo teoretických vedomostí, nielen o vinárskej geografii, jednotlivých odrodách, výrobných postupoch, ale aj o jedle a jeho príprave, robí zo someliérov nenahraditeľných odborníkov v reštauráciách vyššej kategórie. Ich úlohou je nielen úzko spolupracovať s kuchárom pri zostavovaní jedálneho lístka, ale aj dbať na správne skladovanie vína a jeho výber.

„Someliér je predĺženou rukou vinára. Musí chodiť po vinárstvach, ochutnávať, kombinovať a poradiť majiteľovi alebo prevádzkarovi reštaurácie vhodné odrody,“ vysvetľuje Iveta Karellová.

Someliér by mal byť ten, ktorý víno ochutná ešte predtým, ako ho čašník prinesie hosťovi. Samozrejme, s dovolením hosťa. Zabráni tak tomu, aby sa na stôl dostalo chybné víno. Tiež rozhodne o tom, či hosť odmietol víno oprávnene.

„Ak hosťovi víno nechutí, ale nemá žiadnu objektívnu chybu alebo závadu, musí ho zaplatiť. Na to je tam  someliér, ktorý kvalitu vína preverí,“ hovorí majsterka.

Podľa jej slov je dnes po someliéroch veľký dopyt, na trhu práce sa tak šikovní absolventi Gos – Sk určite nestratia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  2. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete?
  7. Za mliečnou revolúciou bude stáť aj krava Blažena Bzovícka
  8. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  9. Na bicykli po Burgenlande
  10. Čo hovorí výskum o vplyve stavebných materiálov na naše zdravie?
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 48 336
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 15 215
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 14 768
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 9 848
  5. Ako si znížiť náklady na bývanie a vyhnúť sa nedoplatkom? 9 263
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 396
  7. Volkswagen je vďaka bonusom dostupnejší 7 427
  8. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 7 267
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 189
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 761

Téma: Školstvo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Školstvo (Nové Zámky), školstvo, Školstvo (Domov)

Hlavné správy z MY Trnava

McDonald’s Cup 2018 putuje do Trenčína

Dvadsiaty ročník obľúbeného školského turnaja v minifutbale vyvrcholil pod Tatrami.

Regionálny futbal: Štyri góly Kollára, sedemnásť gólov v Smoleniciach

Podrobný prehľad futbalového diania od III. po VIII. futbalové ligy.

Miroslav Kéry: S mladými hráčmi sa pracuje najlepšie

Miroslav Kéry oslavuje po roku v Malackách postup do vyššej súťaže.

Pozor, hrozia požiare. Čomu sa vyhnúť?

Zakazuje sa najmä fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety a používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Mesto Trnava chce naspäť pozemky pod City Arenou

Žalobou o určenie vlastníckeho práva sa v piatok zaoberal Okresný súd v Trnave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčianski hasiči zachraňovali dieťa zo zavretého auta

Dieťa ratovali pred jednou z trenčianskych obchodných prevádzok.

Bývalé Tesco v Nitre je takmer rok zavreté, nový majiteľ chystá projekt

Tesco plánuje v prenajatých vynovených priestoroch prevádzkovať supermarket. Termín sa posúva.

Nový kúpeľný hotel v Tepliciach pripomína sladké časy spred sto rokov

​​​​​​​Po štyroch rokoch kompletných opráv otvorili v kúpeľnom meste Turca luxusný päťhviezdičkový hotel. Teplické kúpele už v minulosti navštevovali viacerí panovníci, vrátane cisárovnej Sissi.

V Bzovíku otvorili jednu z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe

Investícia do farmy dosiahne takmer sedem miliónov eur.

Vybrali SME



Už ste čítali?