Piatok, 19. január, 2018 | Meniny má Drahomíra, Mário
Pridajte si svoje mesto

Someliér je predĺženou rukou vinára. V Trnave vyrastajú tí najlepší

Súkromná stredná odborná škola Gos – Sk sa môže pochváliť ďalším úspechom. Študentka 4. ročníka hotelovej akadémie Nina Šallaiová nedávno bodovala na someliérskych majstrovstvách Slovenska juniorov.

Nina Šallaiová na súťaži Vitis Trophée Junior 2016(Zdroj: Archív školy)

TRNAVA. Vedomostný a zmyslový test, odporučenie vhodného nápoja k menu, oprava chýb vo  vínnom lístku, popis senzorických vlastností vína a servis  šumivého vína.

To boli disciplíny,  ktoré musela 20-ročná Nina Šallaiová,  študentka trnavskej Súkromnej strednej odbornej školy  Gos – Sk,  zvládnuť na juniorských majstrovstvách someliérov Slovenska Vitis Trophée.

Tých sa tento rok  v Trenčíne zúčastnilo rekordných 27 someliérov do  21 rokov  a naša Trnavčanka skončila na skvelom treťom mieste.

„Som neskutočne rada, že sa to podarilo.  Konkurencia je veľká a ja som veľmi vďačná, že ma škola v účasti na súťažiach podporuje. Je to nesmierne dôležité, aby človek  získal prax  a mohol sa zdokonaľovať,“  hovorí Nina, ktorá k someliérstvu pričuchla podľa vlastných slov náhodou.

Škola ho ponúka v podobe krúžku, spolu s barmanským kurzom, športovými či jazykovými krúžkami. Žiaci Gos – Sk tak môžu rozvíjať naozaj široké spektrum svojich záujmov.

„Raz sa  ma  pani majsterka opýtala, či by som nechcela  ísť na nejakú  súťaž.  Povedala  som, že  áno, a tak sa ku mne dostali materiály o víne  a someliérstve. Naozaj ma to chytilo a dnes sa tomu venujem už dva roky,“ hovorí  Nina, ktorá dokáže o víne rozprávať  pútavo celé hodiny. 

Rada by dokonca išla študovať someliérstvo alebo vinárstvo aj na vysokú školu, uvažuje  o univerzitách v Nemecku alebo Rakúsku.

Chytáky

Práve predošlá účasť na viacerých  someliérskych súťažiach, ktorú hradí škola, pomohla Nine k úspechu na prestížnych majstrovstvách Slovenska. Dnes si viac verí, dôležité je podľa nej najmä zachovať chladnú hlavu a zautomatizovať pohyby.

„Najväčší stres je pre  mňa dekantácia červeného  vína. Robí sa nad sviečkou, do karafy, a jej cieľom je víno prevzdušniť a zbaviť sedimentov. Musíme to na súťaži  stihnúť v päťminútovom časovom limite a popri tom aj rozprávať a rozmýšľať, čo o víne povieme,“ vysvetľuje Nina.

Práve pri servise vína však dokáže využiť aj množstvo teoretických vedomostí,  ktoré sa naučila v škole i pri samoštúdiu. Hostia i reštauratéri dnes u someliérov  oceňujú pridanú hodnotu, o víne musia vedieť hovoriť zaujímavo a zrozumiteľne.

„Medzi hosťami však musí byť niekto, kto sa chce s vami o tom baviť,  inak to nemá význam. Ak hostia nemajú záujem, netreba to siliť. Vtedy poviem pár  základných vecí  o odrode a o tom, prečo  sa hodí práve k jedlu, ktoré si hosť objednal,“  hovorí Nina.

Tá musí byť počas súťaže maximálne sústredená nielen na víno, ale aj na ďalšie veci. Napríklad  pri oprave  chýb vo vínnej karte  si musí všímať nielen to, či je  víno správne zaradené  medzi biele alebo červené odrody, ale trebárs aj ročník alebo objem fľaše.

„Často tu bývajú chytáky, tento rok bolo napríklad  medzi chybami uvedené víno z ročníka 2016,  ktoré  ešte  neexistuje.  Študenti si musia dávať pozor a všímať si naozaj každý detail,“ povedala majsterka odbornej výchovy Iveta Karellová,  ktorá v Gos - Sk  vedie someliérsky  krúžok.

Nepijú - degustujú

Učitelia mladých someliérov sa často stretávajú  s otázkou, či nie je problém, že alkohol pijú ešte neplnoletí študenti. Iveta Karellová však vysvetľuje, že medzi pitím a degustovaním je obrovský rozdiel.

„Pri degustácii ide naozaj o minimálne množstvo alkoholu. Študenti môžu víno aj vypľúvať, nemusia ho prehĺtať,“ hovorí majsterka odbornej výchovy.

Veľa vecí však dokáže žiakov o víne naučiť bez toho, aby nejaké v triede reálne otvorila. „Keď napríklad preberáme rôzne vône, pracujeme s 54 koncentrovanými esenciami, na ktorých si študenti vyskúšajú, čo všetko môže byť z vína cítiť,“ hovorí majsterka.

Okrem tradičných ovocných či kvetinových vôní sa naučia identifikovať aj vône tropického ovocia, džemov, kože, trávy či dymu. A čo z vína nesmie byť cítiť?

„Je to napríklad  myšina, korok alebo síra. To už  patrí medzi chyby vína, vyskytujú sa však dnes už minimálne. Vinári si dávajú na to veľký pozor,“ hovorí.

Skutoční odborníci

Množstvo teoretických vedomostí, nielen o vinárskej geografii, jednotlivých odrodách, výrobných postupoch, ale aj o jedle a jeho príprave, robí zo someliérov nenahraditeľných odborníkov v reštauráciách vyššej kategórie. Ich úlohou je nielen úzko spolupracovať s kuchárom pri zostavovaní jedálneho lístka, ale aj dbať na správne skladovanie vína a jeho výber.

„Someliér je predĺženou rukou vinára. Musí chodiť po vinárstvach, ochutnávať, kombinovať a poradiť majiteľovi alebo prevádzkarovi reštaurácie vhodné odrody,“ vysvetľuje Iveta Karellová.

Someliér by mal byť ten, ktorý víno ochutná ešte predtým, ako ho čašník prinesie hosťovi. Samozrejme, s dovolením hosťa. Zabráni tak tomu, aby sa na stôl dostalo chybné víno. Tiež rozhodne o tom, či hosť odmietol víno oprávnene.

„Ak hosťovi víno nechutí, ale nemá žiadnu objektívnu chybu alebo závadu, musí ho zaplatiť. Na to je tam  someliér, ktorý kvalitu vína preverí,“ hovorí majsterka.

Podľa jej slov je dnes po someliéroch veľký dopyt, na trhu práce sa tak šikovní absolventi Gos – Sk určite nestratia.

Ďalšie články z témy Školstvo

Článok je zaradený aj do ďalších tém Školstvo, Školstvo, školstvo, Školstvo, Minister školstva Peter Plavčan

Zaujalo nás

Zaujímavosti a správy z kultúry v okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany.


  1. Padli tresty za vraždu zmenárnika, do basy má ísť aj Tony z Vyvolených 1 120
  2. Koly zo stredovekého mosta predával na internete, hrozia mu dva roky 457
  3. Mladú vodičku ratovali aj leteckí záchranári 202
  4. Pre požiar bytu evakuovali v noci takmer päťdesiat ľudí Foto 179
  5. Úradníci môžu po meste jazdiť služobnou kolobežkou 164
  6. Využil nepozornosť obsluhy a spod pultu ukradol peňaženku Foto 157
  7. Zoro má dva roky, prvé drogy vyňuchal na festivale Foto 145
  8. Hrával za Spartak, dnes je psychológ. Prečo futbalistov láka hazard? 120
  9. Pozor na zdravie, chorých na chrípku pribúda 117
  10. Trnavčanka s Federerom vyhrala Hopmanov pohár 106

Najčítanejšie správy

Trnava

Padli tresty za vraždu zmenárnika, do basy má ísť aj Tony z Vyvolených

Zmenárnika Ladislava Kováča prepadli začiatkom roka 2008 pri Matúškove v okrese Galanta, keď viezol tržbu zo svojej trnavskej prevádzky. Páchatelia zazmätkovali, muža zastrelili a ušli bez peňazí.

Koly zo stredovekého mosta predával na internete, hrozia mu dva roky

Archeologické nálezy z rieky Váh sa 42-ročný Hlohovčan pokúšal speňažiť na webe.

Mladú vodičku ratovali aj leteckí záchranári

Medzi obcami Vrakúň a Mad v okrese Dunajská Streda narazila do stromu 22-ročná vodička.

Pre požiar bytu evakuovali v noci takmer päťdesiat ľudí

Muž, ktorý požiar spôsobil, údajne zaspal pri horiacej sviečke. Viac ako dvadsať hasičov zasahovalo pri nočnom požiari na druhom poschodí paneláku na Tajovského ulici na sídlisku Prednádražie.

Úradníci môžu po meste jazdiť služobnou kolobežkou

Kolobežka je vybavená elektrickým motorom, dokáže jazdiť rýchlosťou až 30 kilometrov za hodinu.

Blízke regióny

Dieťa po infarkte: Nemocnica má zaplatiť za zlú diagnózu

Právnička nemocnice sa pýtala, či ochorenie spôsobili zamestnanci odporcu. „Odpoveď znie, nie,“ povedala a žiadala žalobu zamietnuť.

Ľudia z Kubrice zostali bez autobusov

Autobus číslo jedenásť, ktorý premáva medzi Trenčínom a Kubricou skončil v utorok popoludní krátko pred 14. hodinou v mimo cesty, vozidlo bolo naklonené v plote rodinného domu.

V Trenčíne vybudujú zážitkový park pre autistov

Oddychový a stimulačný park chcú sprístupniť aj deťom z okolia.

Futbalové tamtamy

Zimný kolotoč zmien sa rozbieha, máme tu prvé novinky z piatej a šiestej ligy.

Zomrel herec Vladimír Bartoň

Na doskách DAB vytvoril rad nezabudnuteľných postáv v mnohých inscenáciách, známy bol aj z televíznych inscenácií, seriálov a filmov.

Všetky správy

Sagan vyhral štvrtú etapu na Tour Down Under, prvýkrát v kariére

Cyklistom znepríjemňovalo život horúce počasie.

Je až na konci svetovej päťdesiatky. Prečo cena Ronalda rapídne klesla?

Je to ako s nehnuteľnosťami. Ceny najlepších futbalistov určujú trh a kvalita.

Rybáriková: Keby mi to niekto povedal, pošlem ho na liečenie

Slovenská tenistka postúpila už do osemfinále Australian Open. Tak ďaleko nikdy nebola.

Rybáriková postúpila do osemfinále, ukázala skvelý obrat v prvom sete

Slovenka prehrávala v prvom sete už 2:5, dokázala vyhrať.

Ďalšia šanca na referendum o brexite? Podporil ho Blair aj Farage

Aj Briti si myslia, že ak by o brexite hlasovali druhýkrát, rozhodli by inak.