Pondelok, 17. máj, 2021 | Meniny má GizelaKrížovkyKrížovky

Someliér je predĺženou rukou vinára. V Trnave vyrastajú tí najlepší

Súkromná stredná odborná škola Gos – Sk sa môže pochváliť ďalším úspechom. Študentka 4. ročníka hotelovej akadémie Nina Šallaiová nedávno bodovala na someliérskych majstrovstvách Slovenska juniorov.

Nina Šallaiová na  súťaži  Vitis Trophée  Junior 2016Nina Šallaiová na súťaži Vitis Trophée Junior 2016 (Zdroj: Archív školy)

TRNAVA. Vedomostný a zmyslový test, odporučenie vhodného nápoja k menu, oprava chýb vo  vínnom lístku, popis senzorických vlastností vína a servis  šumivého vína.

To boli disciplíny,  ktoré musela 20-ročná Nina Šallaiová,  študentka trnavskej Súkromnej strednej odbornej školy  Gos – Sk,  zvládnuť na juniorských majstrovstvách someliérov Slovenska Vitis Trophée.

Tých sa tento rok  v Trenčíne zúčastnilo rekordných 27 someliérov do  21 rokov  a naša Trnavčanka skončila na skvelom treťom mieste.

„Som neskutočne rada, že sa to podarilo.  Konkurencia je veľká a ja som veľmi vďačná, že ma škola v účasti na súťažiach podporuje. Je to nesmierne dôležité, aby človek  získal prax  a mohol sa zdokonaľovať,“  hovorí Nina, ktorá k someliérstvu pričuchla podľa vlastných slov náhodou.

Skryť Vypnúť reklamu

Škola ho ponúka v podobe krúžku, spolu s barmanským kurzom, športovými či jazykovými krúžkami. Žiaci Gos – Sk tak môžu rozvíjať naozaj široké spektrum svojich záujmov.

„Raz sa  ma  pani majsterka opýtala, či by som nechcela  ísť na nejakú  súťaž.  Povedala  som, že  áno, a tak sa ku mne dostali materiály o víne  a someliérstve. Naozaj ma to chytilo a dnes sa tomu venujem už dva roky,“ hovorí  Nina, ktorá dokáže o víne rozprávať  pútavo celé hodiny. 

Rada by dokonca išla študovať someliérstvo alebo vinárstvo aj na vysokú školu, uvažuje  o univerzitách v Nemecku alebo Rakúsku.

Chytáky

Práve predošlá účasť na viacerých  someliérskych súťažiach, ktorú hradí škola, pomohla Nine k úspechu na prestížnych majstrovstvách Slovenska. Dnes si viac verí, dôležité je podľa nej najmä zachovať chladnú hlavu a zautomatizovať pohyby.

Skryť Vypnúť reklamu

„Najväčší stres je pre  mňa dekantácia červeného  vína. Robí sa nad sviečkou, do karafy, a jej cieľom je víno prevzdušniť a zbaviť sedimentov. Musíme to na súťaži  stihnúť v päťminútovom časovom limite a popri tom aj rozprávať a rozmýšľať, čo o víne povieme,“ vysvetľuje Nina.

Práve pri servise vína však dokáže využiť aj množstvo teoretických vedomostí,  ktoré sa naučila v škole i pri samoštúdiu. Hostia i reštauratéri dnes u someliérov  oceňujú pridanú hodnotu, o víne musia vedieť hovoriť zaujímavo a zrozumiteľne.

„Medzi hosťami však musí byť niekto, kto sa chce s vami o tom baviť,  inak to nemá význam. Ak hostia nemajú záujem, netreba to siliť. Vtedy poviem pár  základných vecí  o odrode a o tom, prečo  sa hodí práve k jedlu, ktoré si hosť objednal,“  hovorí Nina.

Skryť Vypnúť reklamu

Tá musí byť počas súťaže maximálne sústredená nielen na víno, ale aj na ďalšie veci. Napríklad  pri oprave  chýb vo vínnej karte  si musí všímať nielen to, či je  víno správne zaradené  medzi biele alebo červené odrody, ale trebárs aj ročník alebo objem fľaše.

„Často tu bývajú chytáky, tento rok bolo napríklad  medzi chybami uvedené víno z ročníka 2016,  ktoré  ešte  neexistuje.  Študenti si musia dávať pozor a všímať si naozaj každý detail,“ povedala majsterka odbornej výchovy Iveta Karellová,  ktorá v Gos - Sk  vedie someliérsky  krúžok.

Nepijú - degustujú

Učitelia mladých someliérov sa často stretávajú  s otázkou, či nie je problém, že alkohol pijú ešte neplnoletí študenti. Iveta Karellová však vysvetľuje, že medzi pitím a degustovaním je obrovský rozdiel.

„Pri degustácii ide naozaj o minimálne množstvo alkoholu. Študenti môžu víno aj vypľúvať, nemusia ho prehĺtať,“ hovorí majsterka odbornej výchovy.

Veľa vecí však dokáže žiakov o víne naučiť bez toho, aby nejaké v triede reálne otvorila. „Keď napríklad preberáme rôzne vône, pracujeme s 54 koncentrovanými esenciami, na ktorých si študenti vyskúšajú, čo všetko môže byť z vína cítiť,“ hovorí majsterka.

Okrem tradičných ovocných či kvetinových vôní sa naučia identifikovať aj vône tropického ovocia, džemov, kože, trávy či dymu. A čo z vína nesmie byť cítiť?

„Je to napríklad  myšina, korok alebo síra. To už  patrí medzi chyby vína, vyskytujú sa však dnes už minimálne. Vinári si dávajú na to veľký pozor,“ hovorí.

Skutoční odborníci

Množstvo teoretických vedomostí, nielen o vinárskej geografii, jednotlivých odrodách, výrobných postupoch, ale aj o jedle a jeho príprave, robí zo someliérov nenahraditeľných odborníkov v reštauráciách vyššej kategórie. Ich úlohou je nielen úzko spolupracovať s kuchárom pri zostavovaní jedálneho lístka, ale aj dbať na správne skladovanie vína a jeho výber.

„Someliér je predĺženou rukou vinára. Musí chodiť po vinárstvach, ochutnávať, kombinovať a poradiť majiteľovi alebo prevádzkarovi reštaurácie vhodné odrody,“ vysvetľuje Iveta Karellová.

Someliér by mal byť ten, ktorý víno ochutná ešte predtým, ako ho čašník prinesie hosťovi. Samozrejme, s dovolením hosťa. Zabráni tak tomu, aby sa na stôl dostalo chybné víno. Tiež rozhodne o tom, či hosť odmietol víno oprávnene.

„Ak hosťovi víno nechutí, ale nemá žiadnu objektívnu chybu alebo závadu, musí ho zaplatiť. Na to je tam  someliér, ktorý kvalitu vína preverí,“ hovorí majsterka.

Podľa jej slov je dnes po someliéroch veľký dopyt, na trhu práce sa tak šikovní absolventi Gos – Sk určite nestratia.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  2. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  3. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  4. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  5. Príbehy investorov: Na čo si dávať pozor?
  6. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  7. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  8. Aká je pravda o francúzskych autách?
  9. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  10. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80%
  1. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  2. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  3. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  4. Bakalárske študijné programy na FVT
  5. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  6. McDonald’s spustil službu McDelivery už aj v Prešove
  7. Slovak model of the short - time work (Kurzarbeit)
  8. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  9. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  10. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  1. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 11 898
  2. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 801
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 9 459
  4. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 9 202
  5. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 247
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 134
  7. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 7 591
  8. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 454
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 713
  10. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 614
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

V okrese Piešťany nebol hospitalizovaný s ochorením nikto.

2 h
Ilustračné foto.

Súd muža opakovane odsúdil za prečin krádeže.

4 h

Všetci traja sa ťažko zranili.

6 h
Začínajú sa MS v hokeji 2021. Pozrite si športový TV program.

Slováci v ére samostatnosti idú na svetový hokejový šampionát už po 25-krát. Aké sú ich šance a čo všetko ich na tomto športovom podujatí čaká, aj o tom je mimoriadna príloha, ktorú nájdete tento týždeň v týždenníkoch MY na celom Slovensku.

16. máj

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Stokilovú šelmu zazrela aj lesníkova manželka. Bola len dvesto metrov od okraja dediny.

16. máj

Na najvyššom podlaží sú kancelárske priestory. Reštaurácia na prízemí bude mať vonkajšie sedenie.

10 h

Za posledných 24 hodín stúpla hladina o 42 centimetrov.

6 h

Jedno nešťastie sa stalo v prírode, druhé v bytovke.

8 h

Už ste čítali?