Someliér je predĺženou rukou vinára. V Trnave vyrastajú tí najlepší

Súkromná stredná odborná škola Gos – Sk sa môže pochváliť ďalším úspechom. Študentka 4. ročníka hotelovej akadémie Nina Šallaiová nedávno bodovala na someliérskych majstrovstvách Slovenska juniorov.

Nina Šallaiová na  súťaži  Vitis Trophée  Junior 2016Nina Šallaiová na súťaži Vitis Trophée Junior 2016 (Zdroj: Archív školy)

TRNAVA. Vedomostný a zmyslový test, odporučenie vhodného nápoja k menu, oprava chýb vo  vínnom lístku, popis senzorických vlastností vína a servis  šumivého vína.

To boli disciplíny,  ktoré musela 20-ročná Nina Šallaiová,  študentka trnavskej Súkromnej strednej odbornej školy  Gos – Sk,  zvládnuť na juniorských majstrovstvách someliérov Slovenska Vitis Trophée.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tých sa tento rok  v Trenčíne zúčastnilo rekordných 27 someliérov do  21 rokov  a naša Trnavčanka skončila na skvelom treťom mieste.

„Som neskutočne rada, že sa to podarilo.  Konkurencia je veľká a ja som veľmi vďačná, že ma škola v účasti na súťažiach podporuje. Je to nesmierne dôležité, aby človek  získal prax  a mohol sa zdokonaľovať,“  hovorí Nina, ktorá k someliérstvu pričuchla podľa vlastných slov náhodou.

SkryťVypnúť reklamu

Škola ho ponúka v podobe krúžku, spolu s barmanským kurzom, športovými či jazykovými krúžkami. Žiaci Gos – Sk tak môžu rozvíjať naozaj široké spektrum svojich záujmov.

„Raz sa  ma  pani majsterka opýtala, či by som nechcela  ísť na nejakú  súťaž.  Povedala  som, že  áno, a tak sa ku mne dostali materiály o víne  a someliérstve. Naozaj ma to chytilo a dnes sa tomu venujem už dva roky,“ hovorí  Nina, ktorá dokáže o víne rozprávať  pútavo celé hodiny. 

Rada by dokonca išla študovať someliérstvo alebo vinárstvo aj na vysokú školu, uvažuje  o univerzitách v Nemecku alebo Rakúsku.

Chytáky

Práve predošlá účasť na viacerých  someliérskych súťažiach, ktorú hradí škola, pomohla Nine k úspechu na prestížnych majstrovstvách Slovenska. Dnes si viac verí, dôležité je podľa nej najmä zachovať chladnú hlavu a zautomatizovať pohyby.

SkryťVypnúť reklamu

„Najväčší stres je pre  mňa dekantácia červeného  vína. Robí sa nad sviečkou, do karafy, a jej cieľom je víno prevzdušniť a zbaviť sedimentov. Musíme to na súťaži  stihnúť v päťminútovom časovom limite a popri tom aj rozprávať a rozmýšľať, čo o víne povieme,“ vysvetľuje Nina.

Práve pri servise vína však dokáže využiť aj množstvo teoretických vedomostí,  ktoré sa naučila v škole i pri samoštúdiu. Hostia i reštauratéri dnes u someliérov  oceňujú pridanú hodnotu, o víne musia vedieť hovoriť zaujímavo a zrozumiteľne.

„Medzi hosťami však musí byť niekto, kto sa chce s vami o tom baviť,  inak to nemá význam. Ak hostia nemajú záujem, netreba to siliť. Vtedy poviem pár  základných vecí  o odrode a o tom, prečo  sa hodí práve k jedlu, ktoré si hosť objednal,“  hovorí Nina.

SkryťVypnúť reklamu

Tá musí byť počas súťaže maximálne sústredená nielen na víno, ale aj na ďalšie veci. Napríklad  pri oprave  chýb vo vínnej karte  si musí všímať nielen to, či je  víno správne zaradené  medzi biele alebo červené odrody, ale trebárs aj ročník alebo objem fľaše.

„Často tu bývajú chytáky, tento rok bolo napríklad  medzi chybami uvedené víno z ročníka 2016,  ktoré  ešte  neexistuje.  Študenti si musia dávať pozor a všímať si naozaj každý detail,“ povedala majsterka odbornej výchovy Iveta Karellová,  ktorá v Gos - Sk  vedie someliérsky  krúžok.

Nepijú - degustujú

Učitelia mladých someliérov sa často stretávajú  s otázkou, či nie je problém, že alkohol pijú ešte neplnoletí študenti. Iveta Karellová však vysvetľuje, že medzi pitím a degustovaním je obrovský rozdiel.

„Pri degustácii ide naozaj o minimálne množstvo alkoholu. Študenti môžu víno aj vypľúvať, nemusia ho prehĺtať,“ hovorí majsterka odbornej výchovy.

Veľa vecí však dokáže žiakov o víne naučiť bez toho, aby nejaké v triede reálne otvorila. „Keď napríklad preberáme rôzne vône, pracujeme s 54 koncentrovanými esenciami, na ktorých si študenti vyskúšajú, čo všetko môže byť z vína cítiť,“ hovorí majsterka.

Okrem tradičných ovocných či kvetinových vôní sa naučia identifikovať aj vône tropického ovocia, džemov, kože, trávy či dymu. A čo z vína nesmie byť cítiť?

„Je to napríklad  myšina, korok alebo síra. To už  patrí medzi chyby vína, vyskytujú sa však dnes už minimálne. Vinári si dávajú na to veľký pozor,“ hovorí.

Skutoční odborníci

Množstvo teoretických vedomostí, nielen o vinárskej geografii, jednotlivých odrodách, výrobných postupoch, ale aj o jedle a jeho príprave, robí zo someliérov nenahraditeľných odborníkov v reštauráciách vyššej kategórie. Ich úlohou je nielen úzko spolupracovať s kuchárom pri zostavovaní jedálneho lístka, ale aj dbať na správne skladovanie vína a jeho výber.

„Someliér je predĺženou rukou vinára. Musí chodiť po vinárstvach, ochutnávať, kombinovať a poradiť majiteľovi alebo prevádzkarovi reštaurácie vhodné odrody,“ vysvetľuje Iveta Karellová.

Someliér by mal byť ten, ktorý víno ochutná ešte predtým, ako ho čašník prinesie hosťovi. Samozrejme, s dovolením hosťa. Zabráni tak tomu, aby sa na stôl dostalo chybné víno. Tiež rozhodne o tom, či hosť odmietol víno oprávnene.

„Ak hosťovi víno nechutí, ale nemá žiadnu objektívnu chybu alebo závadu, musí ho zaplatiť. Na to je tam  someliér, ktorý kvalitu vína preverí,“ hovorí majsterka.

Podľa jej slov je dnes po someliéroch veľký dopyt, na trhu práce sa tak šikovní absolventi Gos – Sk určite nestratia.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trnava

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  8. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 15 335
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 272
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 915
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 231
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 967
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 809
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 289
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 172
  1. Marek Brenčič: Nasledovanie Krista až na šibenicu. Moje stretnutia s mučeníkom nacizmu
  2. Tomáš Susko: VLNY: Konflikt záujmov vo filmovej akadémii?
  3. Ján Valchár: 450 rokov odšľachťovania národa
  4. Alojz Baránik: Vedúca úloha Združenia sudcov v súdnictve potvrdená
  5. Vladimír Čuchran: Parlamentný permanentný superalkoholizmus - obraz dekadentnej doby, spoločnosti, vládnutia
  6. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 105. /
  7. Martin Turčan: Manifest občianskej bezmocnosti
  8. Tomáš Karľa: Mikael Stanne: Príbeh hlasu Dark Tranquillity
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 588
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 40 445
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 321
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 17 660
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 412
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 203
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 910
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 482
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Takto by mala vyzerať Pracháreň po obnove.

Prišlo k zdržaniu projektu.


TASR
Rehoľné sestry pôsobili v zariadení 75 rokov.

V zariadení pre zdravotne znevýhodnených sa o dospelých starali 75 rokov.


2

Slovensko má k dispozícii päť stíhačiek F-16.


1

Polícia informuje o viacerých priestupkoch.


  1. Marek Brenčič: Nasledovanie Krista až na šibenicu. Moje stretnutia s mučeníkom nacizmu
  2. Tomáš Susko: VLNY: Konflikt záujmov vo filmovej akadémii?
  3. Ján Valchár: 450 rokov odšľachťovania národa
  4. Alojz Baránik: Vedúca úloha Združenia sudcov v súdnictve potvrdená
  5. Vladimír Čuchran: Parlamentný permanentný superalkoholizmus - obraz dekadentnej doby, spoločnosti, vládnutia
  6. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 105. /
  7. Martin Turčan: Manifest občianskej bezmocnosti
  8. Tomáš Karľa: Mikael Stanne: Príbeh hlasu Dark Tranquillity
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 588
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 40 445
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 321
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 17 660
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 412
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 203
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 910
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 482
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu