Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Denisa vracia bábovkám zašlú slávu

Piecť koláče je dnes veľmi populárne. Len sa to tak na foodblogoch hemží makronkami, cheesecakmi a krémovými cupcakes. Denisa Štefánik sa však rozhodla vrátiť zašlú slávu obyčajnej bábovke.

Denisa Štefánik pečie bábovky.Denisa Štefánik pečie bábovky. (Zdroj: Jana Pekárková)

Ako vám napadlo piecť práve bábovky? Vlastne, vôbec piecť?

- Po vysokej škole som sa niekoľko rokov venovala marketingu, čo ma síce bavilo, ale život v korporácii nebol úplne pre mňa, tak som prirodzene rozmýšľala, čo ďalej. Keďže mám rada kaviarenskú atmosféru a maškrty, začalo to smerovať k niečomu koláčovému.

Jedného dňa to zrazu bolo jasné: "Veď predsa bábovka." Bábovku poznajú takmer všetci ľudia v našom európskom regióne aj vo svete, v Nemecku jej hovoria Gugelhupf, v Maďarsku a Srbsku kuglof, Angličania zas bundt cake.

Skryť Vypnúť reklamu

Bábovka však bola v posledných rokoch tak trochu "pod čiarou". Z povedomia ju v vytlačili rôzne moderné koláče.  Vy ste jej boli  po celý čas verná?

- Úprimne, aj ja občas rada ochutnám medzinárodné zákusky, ale nemôžem si pomôcť, bábovka nesie narozdiel od nich v sebe odkaz, s ktorým sa viem skutočne stotožniť. Vždy som rada, keď ju nájdem v ponuke kaviarní, na foodblogoch alebo ako recept v časopise.

Je to môj obľúbený koláč z detstva, maminka mi ju vždy pekávala a stala sa tak pre mňa symbolom domova a lásky. Je to niečo tradičné, čo mi navodzuje príjemný pocit.

Takže váš sen sa plní tam, kde sa stretávajú vajíčka s cukrom a vonia čokoláda. Pamätáte si ešte na svoju prvú bábovku?

- Jasné. To som ešte nemala ani bábovkovú formu a piekla som ju v hrnci s namazaným horčičákom v strede. Dnes pečiem najmä v silikónových formách, ktoré sú veľmi praktické. Mám z nich viacero druhov, veľkostí a tvarov. Bábovka Štefánik je v jednej forme, Bábovka Viliam v druhej, a tak ďalej.

Skryť Vypnúť reklamu

Netradičné názvy pre bábovky. Znejú tak budovateľsky...

-  Každú bábovku sa snažím pomenovať v nejakom kontexte. Napríklad banánovú bábovku Viliam s orechami som nazvala po vojvodovi Williamovi Cavendishovi, podľa ktorého je pomenovaný aj jeden z najznámejších kultivarov banánov.

Bábovka Štefánik nesie zas meno môjho manžela, ktorému veľmi zachutila. Je plná orechov, hrozienok, čokolády, mandlí a táto bábovka vyhráva aj u mojej mamy. 

Na Trnavskom rínku budete v jednom stánku s kaviarňou, čo je skvelá kombinácia. Predstavte nám svoje bábovkové menu.

- Mám pripravených sedem základných druhov báboviek. Každá je silný hráč a chuťovo úplne iná. Okrem tradičnej mramorovej Kuglofky s hrozienkami bude v ponuke citrónová, banánová a marcipánová s amaretto polevou, ku ktorej ma inšpirovala slovenská foodbloggerka Martina Pintrová Bezáková.

Skryť Vypnúť reklamu

Upečiem aj bezlepkovú gaštanovú, jabĺčkovú s karamelom a samozrejme špaldovú bábovku Štefánik. Bábovky mám pocukrované, ale aj zdobené polevami či maslovým krémom. Už sa na všetkých "bábovka positive" veľmi teším.

Boli ste už so svojimi bábovkami na podobnej akcii?

- Áno, na Kreatívnom pikniku a Raňajkách v tráve pri Dražovskom kostolíku som zaznamenala viacero pozitívnych reakcií, čo považujem za môj prvý test trhu. Na jednu akciu som ich piekla až devätnásť a pamätám si, ako mi každú chvíľu cinkala rúra a nestíhala som behať od jednej k druhej.

Našťastie som sa odvtedy technologicky trochu posunula, takže môžem zvýšiť výkon. Na vlastnú svadbu som si tiež upiekla dvojposchodovú svadobnú bábovku, ktorú hostia ráno ku káve veľmi ocenili.

Pri vstupe do vašej výrobničky visia na stene staré bábovkové formy. Nájdu sa v zbierke aj unikátne kúsky?

- Formy na pečenie báboviek vyhľadávam na rôznych bazároch či blšákoch, pár mám od mojej svokry, ale jednu formu považujem za srdcovú. Je to vlastne moja úplne prvá bábovková forma, ktorú som dostala od maminky. Je po prababičke a má už vyše sto rokov.

Po nej mám tiež recept na tradičnú Kuglofku. Hoci som si ho trošku upravila, aby bolo cesto vláčnejšie, snažím sa pri tejto bábovke držať rodinnej receptúry a postupovať podľa tradičnej alchýmie. 

Teraz rozmýšľam, že upiecť bábovku nie je úplne jednoduché. Už sa mi stalo, že som jedla bábovku, ktorá bola zvrchu pripečená, po okrajoch suchá a v strede surová. To nie je veľmi fér.

- Najviac som nešťastná, keď bábovku netrpezlivo vyberám z formy skôr ako treba a celá sa mi zlomí. Ako všetko, aj bábovka si vyžaduje osobitnú starostlivosť. Netreba sa však vzdávať, ja som si ku každému rceptu písala poznámky, kým som vychytala všetky chyby.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 904
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 22 604
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 149
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 915
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 843
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 739
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 741
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 124
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 949
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 611
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Mestá žiadajú pokyny od štátu k celoplošnému testovaniu

Únia miest sa obáva, že bez jasných pravidiel operáciu nezvládnu.

Ilustračný obrázok

Piešťanská nemocnica reprofilizovala pre COVID-19 dvadsať lôžok

Pozitívne testovaná je jedna zdravotná sestra a dvaja pacienti.

Nemocnica A.Wintera

Pri cúvaní si nevšimol dôchodkyňu. Skončila pod kolesami dodávky

Polícia vyšetruje okolnosti tejto tragickej nehody ako usmrtenie z nedbanlivosti.

Primátorom a starostom chýbajú informácie k zabezpečeniu celoplošného testovania

Informácie sa dozvedeli z tlačovej besedy predsedu vlády Igora Matoviča.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?