Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

V pivniciach núkali francúzsku čokoládu aj tokajské pivo + FOTO

Milovníci vína sa v sobotu 7. novembra vydali na putovanie ulicami Trnavy, aby sa stali súčasťou v poradí 13. ročníka Dňa vínnych pivníc. Čakalo  ich 34  zastávok a viac ako päťdesiatka vinárov so svojim opojným mokom. 

Deň vínnych pivníc v Trnave.Deň vínnych pivníc v Trnave. (Zdroj: Lenka Štepáneková)

TRNAVA. Napriek nešťastnej trinástke v názve sa Deň vínnych pivníc v Trnave niesol v príjemnom a pokojnom duchu. Skupinky, označené oranžovými taštičkami s degustačným pohárikom na krkoch, sa do centra mesta presúvali už krátko pred 13. hodinou.

Tradičný pochod po historických pivniciach medzi hradbami prilákal desiatky ľudí, od mladých, rodín s deťmi, až po dôchodcov.

Pivnice, ktoré sú verejnosti bežne prístupné, aj tie menej známe, sa otvorili na celé popoludnie, aby poskytli priestor viac ako päťdesiatim vinárom, predajcom čokolády, párkov, syrov paštét a rozličných ďalších delikates.

Skryť Vypnúť reklamu

Tokajské pivo

Medzi desiatkami vín sa netradične objavilo aj pivo. To mohli návštevníci podujatia degustovať v rodinnej pivnici na Kapitulskej  ulici a vzniklo spoluprácou medzi remeselným pivovarom Kaltenecker a vinárstvom Tokaj Macik Winery. Podľa jeho výrobcov to je prvé slovenské tokajské pivo.

Okrem surovín typických pre tradičné pivo, akými sú jačmenný slad a chmeľ, totiž obsahuje aj tokajské cibéby - špeciálne sladké hrozienka ovplyvnené ušľachtilou plesňou Botrytis Cinerea Persoon.V rovnakej pivnici si návštevníci pochutnávali aj na vínach z Mojmíroviec.

Pod vlastnou značkou Mojmír tu prezentovali zaujímavú zmes bielych odrôd z minulého roka. Ten pre vinárov jednoduchý nebol, v Mojmírovciach tu krupobitie za pár minú zničilo asi štyridsať percent úrody.

Skryť Vypnúť reklamu

Lahodné strapce zo slamy

Len o pár domov ďalej, v pivnici reštaurácia Forhaus, prezentovala svoje výrobky trojica vinárov. Medzi nimi zaujali subtílne fľaše plné lahodných sladkých vín zo Žitavských viníc.

„Produkujeme asi desaťtisíc fliaš ročne, ale závisí to samozrejme od toho, koľko príroda dovolí. Nepoužívame žiadne technológie, všetko robíme ručne, z čo najkvalitnejšieho hrozna,“ povedal Juraj Drozd z vinárstva Žitavské vinice.

Ich tajomstvom je veľká redukcia strapcov, ku ktorej sa s ťažkým srdcom odhodlávajú vždy na jar. Na jeden koreň viniča nechávajú asi kilo hrozna, zvyšok budúcej úrody musí preč. Náročné je tiež hrozno udržať v požadovanej kvalite.

„Pri sladkých vínach sa nám to musí podariť o niekoľko týždňov dlhšie ako pri suchých. Hrozno musíme uchrániť pred škodcami i plesňou a prírode to nepokaziť,“ hovorí Drozd.Najväčšou špecialitou vinárstva je podľa neho červené slamové víno so všetkými parametrami bežného červeného suchého  vína.

Skryť Vypnúť reklamu

„To znamená, že sú  v ňom triesloviny, má krásnu tmavú až skoro čiernu farbu a obrovskú hustotu. Je to v podstate koncentrácia toho, čo by tá odroda mohla poskytnúť,“ vysvetlil Drozd.Strapce po zbere ešte niekoľko mesiacov sušia na slamových roštoch alebo na špagátikoch, ktoré sa prehadzujú cez trámy v dome. Odtiaľ pochádza aj názov slamové víno, pri takomto sušení sa odparí tekutina a vystúpi do popredia prirodzená sladkosť vína.

„Tieto vína posielame na rôzne medzinárodné súťaže, kde buď obrovsky bodujú, alebo ich nevedia zaradiť do kategórie,“ usmieva sa Drozd.

Čokoláda k červenému

Zaujímavým spestrením bola aj ponuka čokolád, pochádzajúcich z juhu Francúzska. Tie hostesky odporúčali najmä k červenému vínu, kocka čokolády pomaly rozpustená v ústach a zapitá  dúškom lahodného vína totiž sľubuje naozajstný chuťový zážitok.

V ponuke bola čokoláda s lupeňmi ruží i fialiek, čokoláda s kurkumou i čistá čokoláda bez akéhokoľvek cukru. Luxusné, ručne robené čokolády s kusmi ovocia i orechov ponúkali aj v pivnici Hotela Dream, na stojane delikates Alvide však nechýbali ani čokoládové nátierky či francúzske paštéty najrôznejších príchutí. 

Návšteva u pátra Tekela

Novinkou tohto ročníka boli otvorené priestory pivnice U pátra Tekela. Novostavba, ktorú už štrnásť rokov na mieste pôvodného Tekelovho domu dokončuje  Jozef Dendiš, sa po prvýkrát otvorila verejnosti práve počas Dňa vínnych pivníc.

Dve nadzemné podlažia a rozsiahle pivnice by chcel Dendiš už na budúci rok premeniť na galériu venovanú práve Teodorovi Tekelovi. Medzi nové  múry  osadil dobové prvky, rôzne stĺpy, trámy, rímsy či mreže, ktoré zozbieral z rôznych búračiek.

„Chcel som, aby ľudia videli, aké sú staré veci krásne. Mal som to doma na záhrade, ale tam mi to bolo na nič. Napríklad rímsu na kozube som priniesol zo stredného Slovenska, je to poctivé jaseňové drevo. Zaujímavé bolo priviezť sem aj niekoľkometrový stropný trám, keď  nás  po Hlbokej ulici naháňali policajti,“ pousmial sa Dendiš.

Ten je podľa vlastných slov majiteľom zbierky akademického maliara Tekela, dokonca mal byť aj jeho žiakom. V priestore budúcej galérie by však rád okrem Tekelových diel vystavil aj zreštaurovaný historický nábytok, moderné či zahraničné umenie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 427
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 049
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 14 850
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 418
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 619
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 617
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 000
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 946
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 547
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Obnova malého úseku historických hradieb bude drahšia

Dôvodom je zmena technológie statického zabezpečenia hradieb.

Z družstva ukradli tony obilia, hnojivo i naftu

Krádežami spôsobili škodu za viac ako 28-tisíc eur.

Na cintorínoch predĺžia otváracie hodiny už o týždeň skôr

Zároveň apelujú na dodržiavanie epidemiologických opatrení.

Cestári dostali nové traktory na údržbu ciest

K zime postupne pribudnú aj sipače.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?