Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
V HORÚCOM POČASÍ SI TREBA DAŤ POZOR NA MAJONÉZY A DRESINGY, MÔŽE V NICH BAČOVAŤ STAFYLOKOK

Pokojne lížme - salmonela má už desaťročie dovolenku!

„V prvom polroku sme v našom regióne odobrali 95 vzoriek, z toho 35 bolo nevyhovujúcich. Výsledky sú nevyhovujúce preto, lebo vo vzorkách boli m

„V prvom polroku sme v našom regióne odobrali 95 vzoriek, z toho 35 bolo nevyhovujúcich. Výsledky sú nevyhovujúce preto, lebo vo vzorkách boli mierne zvýšené počty koliformných baktérií, nie však natoľko, aby mohli ohroziť zdravotnú bezpečnosť zmrzliny. Poukazujú skôr na nedodržanie hygienického režimu pri výrobe a distribúcii zmrzliny,“ uviedla vedúca oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave Anna Sedláčková. Pretože vo vzorkách sa nevyskytli žiadne podmienené patogénne ani patogénne organizmy, ani v jednom prípade nemuseli pracovníci RÚVZ predaj zmrzliny zakázať. Pritom na území celého Trnavského kraja je 82 výrobní zmrzliny a 69 predajní, z toho trnavský regionálny úrad kontroluje 19 výrobní a 11 predajní v Trnavskom okrese, 6 výrobní a 3 predajne v Hlohovskom okrese a 9 výrobní a 7 predajní v Piešťanskom okrese. V rámci legislatívy platnej od roku 2000 majú mať výrobcovia zmrzliny a každý, kto uvádza potraviny do obehu, vypracované zásady správnej výrobnej praxe. Väčšina zmrzlinárov ich má. Zmrzlina po vyrobení a vychladení môže byť v chladničke 48 hodín. Po zamrazení na mínus 8 až mínus 12 stupňov musí byť v tomto stave v pulte spotrebovaná do 24 hodín. U zmrzlín, vyrábaných priemyselne, je čas spotreby po otvorení dvojnásobný, pritom doba spotreby neotvoreného balenia môže byť aj dvojročná. Približne desať rokov pracovníci trnavskej hygieny salmonelu v zmrzline nezistili. Ako zo svojej 24-ročnej praxe zdôrazňuje Anna Sedláčková, vždy sa môže niečo vyskytnúť, preto kontrolóri dbajú na to, aby výrobcovia dodržiavali všetky predpisy a požiadavky, zásady osobnej hygieny. „V letnom období sa sústreďujeme okrem kontroly zmrzliny aj na sledovanie lahôdkárskych výrobkov a mäkkých cukrárenských výrobkov, šalátov a jedál rýchleho občerstvenia, v ktorých je riziko najväčšie. Spotrebitelia by si v týchto horúcich letných dňoch mali všímať nielen dátum ich výroby, ale aj spôsob ich skladovania. Treba sa vyhnúť najmä konzumácii majonéz a dresingov, pri ktorých je najväčšie riziko. Ak zistia, že predsa kúpili potraviny, ktoré zmyslovo signalizujú, že nie sú v poriadku, treba ich vrátiť predajcovi a zistenú chybu reklamovať, prípadne svoju sťažnosť adresovať k nám,“ radí Anna Sedláčková. Vždy sa môže stať, že výrobkom niečo je. Keď ich človek skonzumuje a do 24 alebo 48 hodín ochorenie, ak výrobca robí sanitáciu, kontrolóri pri kontrole už nemusia zistiť a zachytiť nielen salmonelu, ale napríklad ani stafylokoka, spôsobujúci stafylokokovú enterotoxikózu, prejavujúcu sa veľmi nepríjemnými hnačkami a zvracaním, aj keď bez zvýšených teplôt. „Sťažnosti bývajú. Aj minulý pondelok ostalo zle niekoľkým konzumentom rýchleho občerstvenia, boli aj hospitalizovaní. Mali sme podozrenie na stafylokokovú enterotoxikózu. Odobrali sme vzorky. Kompletné výsledky ešte nemám, preto nebudem hovoriť konkrétne, ale stafylokok v tomto prípade potvrdený nebol,“ uzatvára Anna Sedláčková.


Janka Pekarovičová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 718
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 539
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 753
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 719
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 919
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 262
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 074
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 617
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 521
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 360
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Útočníkov, ktorí chceli pomáhať, zadržali v Hlohovci

Najskôr sa zahnal na muža mačetou, potom mu dal s ďalšími poriadu. "nakladačku". Všetkých útočníkov už zadržala polícia.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Ilustračné foto

Antigénové testy sú už na Slovensku

Zásielka dorazila v poriadku, lietadlo z kórejského Soulu pristálo na bratislavskom letisku v noci.

Testovanie na nový koronavirus.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.