Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky
V HORÚCOM POČASÍ SI TREBA DAŤ POZOR NA MAJONÉZY A DRESINGY, MÔŽE V NICH BAČOVAŤ STAFYLOKOK

Pokojne lížme - salmonela má už desaťročie dovolenku!

„V prvom polroku sme v našom regióne odobrali 95 vzoriek, z toho 35 bolo nevyhovujúcich. Výsledky sú nevyhovujúce preto, lebo vo vzorkách boli m

„V prvom polroku sme v našom regióne odobrali 95 vzoriek, z toho 35 bolo nevyhovujúcich. Výsledky sú nevyhovujúce preto, lebo vo vzorkách boli mierne zvýšené počty koliformných baktérií, nie však natoľko, aby mohli ohroziť zdravotnú bezpečnosť zmrzliny. Poukazujú skôr na nedodržanie hygienického režimu pri výrobe a distribúcii zmrzliny,“ uviedla vedúca oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave Anna Sedláčková. Pretože vo vzorkách sa nevyskytli žiadne podmienené patogénne ani patogénne organizmy, ani v jednom prípade nemuseli pracovníci RÚVZ predaj zmrzliny zakázať. Pritom na území celého Trnavského kraja je 82 výrobní zmrzliny a 69 predajní, z toho trnavský regionálny úrad kontroluje 19 výrobní a 11 predajní v Trnavskom okrese, 6 výrobní a 3 predajne v Hlohovskom okrese a 9 výrobní a 7 predajní v Piešťanskom okrese. V rámci legislatívy platnej od roku 2000 majú mať výrobcovia zmrzliny a každý, kto uvádza potraviny do obehu, vypracované zásady správnej výrobnej praxe. Väčšina zmrzlinárov ich má. Zmrzlina po vyrobení a vychladení môže byť v chladničke 48 hodín. Po zamrazení na mínus 8 až mínus 12 stupňov musí byť v tomto stave v pulte spotrebovaná do 24 hodín. U zmrzlín, vyrábaných priemyselne, je čas spotreby po otvorení dvojnásobný, pritom doba spotreby neotvoreného balenia môže byť aj dvojročná. Približne desať rokov pracovníci trnavskej hygieny salmonelu v zmrzline nezistili. Ako zo svojej 24-ročnej praxe zdôrazňuje Anna Sedláčková, vždy sa môže niečo vyskytnúť, preto kontrolóri dbajú na to, aby výrobcovia dodržiavali všetky predpisy a požiadavky, zásady osobnej hygieny. „V letnom období sa sústreďujeme okrem kontroly zmrzliny aj na sledovanie lahôdkárskych výrobkov a mäkkých cukrárenských výrobkov, šalátov a jedál rýchleho občerstvenia, v ktorých je riziko najväčšie. Spotrebitelia by si v týchto horúcich letných dňoch mali všímať nielen dátum ich výroby, ale aj spôsob ich skladovania. Treba sa vyhnúť najmä konzumácii majonéz a dresingov, pri ktorých je najväčšie riziko. Ak zistia, že predsa kúpili potraviny, ktoré zmyslovo signalizujú, že nie sú v poriadku, treba ich vrátiť predajcovi a zistenú chybu reklamovať, prípadne svoju sťažnosť adresovať k nám,“ radí Anna Sedláčková. Vždy sa môže stať, že výrobkom niečo je. Keď ich človek skonzumuje a do 24 alebo 48 hodín ochorenie, ak výrobca robí sanitáciu, kontrolóri pri kontrole už nemusia zistiť a zachytiť nielen salmonelu, ale napríklad ani stafylokoka, spôsobujúci stafylokokovú enterotoxikózu, prejavujúcu sa veľmi nepríjemnými hnačkami a zvracaním, aj keď bez zvýšených teplôt. „Sťažnosti bývajú. Aj minulý pondelok ostalo zle niekoľkým konzumentom rýchleho občerstvenia, boli aj hospitalizovaní. Mali sme podozrenie na stafylokokovú enterotoxikózu. Odobrali sme vzorky. Kompletné výsledky ešte nemám, preto nebudem hovoriť konkrétne, ale stafylokok v tomto prípade potvrdený nebol,“ uzatvára Anna Sedláčková.


Janka Pekarovičová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 004
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 010
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 876
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 216
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 198
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 630
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 953
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 695
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 647
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Pre aplikáciu je potrebné zaregistrovať svojej osobné údaje, administrátori na odberovom mieste ich potom načítajú priamo cez QR kód.

14 h

Od 5. januára zaočkovali vo Fakultnej nemocnici Trnava približne 3 500 osôb.

14 h

V priebehu týždňa urobili policajti v Trnavskom kraji viac ako 3400 dychových skúšok.

17 h

Celkový počet doteraz ukončených laboratórnych PCR testov na Slovensku je viac ako 1,6 milióna.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

19 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

18 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan