Plechovky sú vraj špinavšie a viac infikované ako verejné záchody
„Z Rakúska som zachytil správu riaditeľstva ľudských zdrojov Univerzitnej nemocnice v Ženeve, adresovanú všetkým rozumným ľuďom. Článok je uverejnený v zdroji odborných medicínskych informácií Caducee.
í. V nedeľu sa vybrala s priateľmi na výlet loďou, nápoje v plechovkách dala do chladničky na palube. Na druhý deň, v pondelok, bola hospitalizovaná v nemocnici, aby ju v stredu opustila mŕtva. Pitva zistila, že príčinou smrti bola akútna smrteľne nebezpečná leptospiróza. Zárodky zákerného ochorenia boli v uschnutom moči potkanov na povrchu plechoviek. Z praxe viem, že sklady nápojov, ale tiež iných potravín, sú často zaplienené hlodavcami. K obchodníkom rozvážajú tovar bez akéhokoľvek čistenia. Podľa štúdie, realizovanej španielskou organizáciou Inemto, vrchné časti plechoviek sú špinavšie a infikované viac ako verejné záchody," napísal nám podnikateľ z Hlohovca Ľubomír Burda.
„Štátny zdravotný ústav v Trnave," hovorí jeho riaditeľ MUDr. Otakar Fitz, „je pri kontrole hygieny potravín zacielený na lahôdkárske výrobne a zariadenia verejného stravovania. Previerky robíme aj proti hlodavcom v prevádzkach. Ak nie sú dostatočne vybavené, dávame veľmi kratučký termín na odstránenie chýb pod hrozbou zastavenia činnosti. Kontrolujeme a robíme laboratórny výskum choroboplodných zárodkov v exkrementoch hlodavcov v príručných skladoch. S leptospirózou, tularémiou a ďalšími zoonózami sa v našich podmienkach stretávame sporadicky. V tomto roku to bolo iba 5 prípadov."
Veľkosklady s potravinami a supermarkety kontrolujú veterinári. Podľa štátneho lekára Krajskej veterinárnej správy v Trnave MVDr. Ľuboslava Lorinčáka musí mať subjekt podľa zákona číslo 337/98 o veterinárnej starostlivosti vypracovaný záväzný hygienický režim, podľa ktorého robí deratizáciu. Veterinári kontrolujú doklady o tom, či subjekty deratizáciu naozaj urobili. Výskytom hlodavcov sa zaoberajú zväčša len pri cielenej kontrole, napríklad pri vyhľadávaní ohniska nákazy. „Kedysi museli subjekty povinne, podľa stanoveného režimu, objednávať deratizáciu objektov a zariadení u dodávateľa odborných prác najmenej dvakrát v roku. Dnes však nedajú majitelia skladov na takúto službu zbytočne ani 5 halierov. Podľa novej kategorizácie účinných látok sú jedy na hubenie hlodavcov a hmyzu voľne dostupné aj v maloobchodnom predaji. Každý ich môže kúpiť koľko chce a práce si urobiť sám. Odbornú službu v našom rajóne si objednáva spravidla len Slovakofarma a Tamilk. Aj preto v súčasnosti spejú odborné deratizačné služby k postupnému zániku," povedal nám majiteľ deratizačnej firmy v Hlohovci Peter Obert.
Ťažko povedať, že by nás mala potenciálne zabíjať špina vo veľkoskladoch. Zásadou pre každého musí byť dodržiavanie aspoň základných hygienických pravidiel a zvykov. Vždy, keď kúpite plechovky s lahodným nápojom, umyte ich ešte skôr, ako poputujú do chladničky. A určite tak urobte pred každým priložením k smädným ústam.
Ondrej KOLLÁR