z okolitých obcí v rámci tohtoročných Dní zdravia na preskúmanie obsahu dusičnanov 328 vzoriek vody a 61 vzoriek vlastných výpestkov ovocia a zeleniny. Rozbory, na ktoré chemické látky hradilo mesto a skúmanie uskutočnili pracovníci laboratória Štátneho zdravotného ústavu v Trnave, sú už hotové. Vyplýva z nich, že norme vyhovelo 94, t. j. 28 percent a nevyhovelo 234, t. j. 72 percent zo skúmaných vzoriek vody. Z 234 nevyhovujúcich vzoriek sa 110 využíva na pitné účely. Norma určuje pre dusičnany hranicu 50 mg na liter vody, najvyššiu nameranú hodnotu, 695 mg na liter, mala vzorka zo studne v Špačinciach. Normovaný obsah dusitanov v litri vody je 0,1 mg. Maximálny zistený obsah vo vzorke zo Žlkoviec bol 33 mg v litri vody. Posledným preverovaným ukazovateľom boli amónne soli, ktorých norma povoľuje 0,5 mg na liter. Najviac, 10,9 mg amónnych solí v litri namerali laborantky vo vode z prameňa v Dolných Orešanoch.
„Aj keď ide o meranie orientačné, zistené hodnoty nie sú veľmi priaznivé. Zvlášť ak si uvedomíme, že išlo prevažne o individuálne studne, ktoré sú niekedy jediným zdrojom pitnej a úžitkovej vody v obciach. Neexistuje lacný a ľahko prístupný spôsob úpravy vody v malom, preto v takýchto prípadoch odporúčame využívať ju na zalievanie, prípadne pranie, nie však na pitie a varenie. Cestu k získaniu kvalitnej vody by som skôr videl vo vybudovaní obecného vodovodu. Zaujímavý je aj poznatok zo Zelenča, kde sa v priebehu štyroch rokov, čo vodu skúmame, po vybudovaní kanalizácie na niekoľkých vzorkách zo studní potvrdilo zníženie obsahu škodlivých látok," povedal pre TH-EXTRA vedúci odboru laboratórií životného prostredia ŠZÚ Ing. Jiří Janošek.
Zo 61 skúmaných vzoriek zeleniny a ovocia vyhoveli norme pre dusičnany (3500 mg na 1 kg), podľa Potravinového kódexu SR, všetky vzorky. Najvyššie hodnoty 3300 mg dusičnanu sodného na kg namerali laborantky vo vzorke hlávkového šalátu.
„Po získaní výsledkov tohtoročnej akcie Dní zdravia sme sa zhodli v tom, že v prípade, ak v nej budeme pokračovať, a my sme ochotní, treba rozbory vyhodnotiť po desiatich rokoch, a potom výsledky podrobiť komplexnej analýze a hľadať východiská," uzavrel Ing. J. Janošek.
Janka Pekarovičová