Pondelok, 15. október, 2018 | Meniny má Terézia

V zmrzline sa salmonela neskrýva. Ani jedna z porcií bryndzových halušiek nevyhovela norme

Ponúkaná zmrzlina, vyrábaná klasickou studenou ale

Trnava - Milovníkov zmrzliny sa podľa minuloročnej štatistiky snažilo v Trnavskom kraji uspokojiť 87 výrobní a ďalších 65 predajní tejto najmä letnej pochúťky. Aktuálne je to v Trnavskom okrese 21 výrobní a 10 predajní, v Piešťanskom okrese 9 výrobní a 2 predajne a v Hlohovskom okrese 7 výrobní a 2 predajne. bo teplou cestou, má dobu trvanlivosti 24 hodín, priemyselne vyrábaná 48 hodín.

„Výrobcovia zmrzliny toto základné pravidlo zvyčajne dodržiavajú. Predajcov priemyselne vyrábanej zmrzliny z času na čas pristihneme, že nemajú vyznačený na obale dátum otvorenia, stalo sa nám aj, že z jednej strany vaničky mal zmrzlinár naznačený dátum dva dni a z druhej štyri dni starý. Pri tohtoročných previerkach, rovnako ako päť či šesť rokov dozadu, sme patogénne choroboplodné organizmy v zmrzline v našom regióne nenašli. Najväčším zisteným nedostatkom boli zvýšené počty koliformných baktérií, signalizujúce, že pri príprave zmrzliny prišlo k priestupku z hygienického hľadiska,„ informovala nás minulý týždeň vedúca oddelenia hygieny výživy Štátneho zdravotného ústavu v Trnave MUDr. Anna Sedláčková.

V zornom poli kontrolórov v letnom období popri zmrzline, ktorej kompletný rozbor jednej vzorky vyjde asi na tisícku korún, sú aj ďalšie rizikové potraviny, najmä manuálne vyrábané. V týchto dňoch dokončil ŠZÚ polročnú previerku v zariadeniach spoločného stravovania, zameranú na rizikové hotové jedlá, konkrétne mleté mäsá, bryndzové halušky, vajcové omelety a ryby. Výsledky u tepelne upraveného mäsa, omeliet a rýb boli dobré, zo siedmich vzoriek surového mäsa u štyroch bola zistená prítomnosť baktérií, ktoré však boli po tepelnej úprave eliminované. Najhoršie z mikrobiologického hľadiska dopadli bryndzové halušky, kde všetkých trinásť kontrolovaných vzoriek z Trnavského a Piešťanského okresu bolo označených ako nevyhovujúce. Príčinou sú špeciálne parametre bryndze, vyrábanej z nepasterizovaného mlieka. Na bryndzové halušky sa teraz sústreďujú kontroly na celom Slovensku a závery budú urobené až po kompletizovaní výsledkov.

„Dôležité pre spotrebiteľov je, aby si v týchto horúcich dňoch na rizikových potravinách všímali nielen dátum spotreby, ale aj spôsob ich skladovania. V prípade, ak nie sú uložené v chladiacich boxoch, radím radšej ich nekupovať. Ak zistia, že napriek ostražitosti kúpili potraviny, ktoré zmyslovo signalizujú, že nie sú v poriadku, mali by prekonať pohodlnosť, nemávnuť rukou, nehodiť ich do smetia, ale vrátiť sa k predajcovi a zistenú chybu reklamovať, prípadne svoju sťažnosť adresovať na Štátny zdravotný ústav alebo Štátnu veterinárnu a potravinovú správu,„ upozorňuje MUDr. Sedláčková.

Preventívne kontrolné rozbory idú na vrub štátu, výrobcovia a predajcovia potravín za ne neplatia. Ak sa však vyskytne závažnejší problém, treba vykonávať viacero laboratórnych rozborov a zistený indikátor v určitých parametroch pretrváva, dostáva kontrolovaný subjekt previerkové náklady k náhrade.

- pe -

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  3. Hyundai i20 – Ideálny parťák
  4. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  5. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si?
  6. Domov sa skladá z detailov – dolaďte ten svoj na Moddome
  7. Ako znížiť spotrebu energie v obciach a mestách
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  10. Mesto pravidelne mešká s úhradou dotácií pre Partizán Bardejov
  1. Výhody virtuálneho sídla spoločnosti
  2. Medzinárodný týždeň na EU v Bratislave
  3. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  4. Ako znížiť spotrebu energie v obciach a mestách
  5. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  6. Hyundai i20 – Ideálny parťák
  7. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si?
  8. Domov sa skladá z detailov – dolaďte ten svoj na Moddome
  9. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  10. Registrácia ochrannej známky
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 351
  2. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 13 685
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 280
  4. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 10 181
  5. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 661
  6. Nepodceňujte príznaky psoriázy 5 111
  7. Prečo úspešní odchádzajú od nedokončených úloh? 2 716
  8. Dlhopisy s fixným výnosom 6,6 % p.a. 2 219
  9. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku 2 051
  10. Volkswagen Polo GTI: Nepodceňovať! 1 833

Hlavné správy z MY Trnava

Na Havrane horí auto, zasahujú hasiči

Na horskom priechode Havran zasahujú hasiči.

VIDEO: Peniaze si z bankomatu vyberal stojanom na bicykle, už je v rukách polície

Piešťanec si peniaze z bankomatu vyberal netradičným spôsobom. Polícia ho na druhý deň chytila.

V Smoleniciach po rokoch obnovili prevádzku kina

Nevyhnutnou podmienkou na obnovenie premietania boli investície do digitálnej technológie, obci pomohol Audiovizuálny fond.

Po Záhorí sa pohybujú falošní orezávači stromov a elektrikári, okrádajú ľudí

Polícia upozorňuje občanov na podvodné praktiky falošných orezávačov stromov.

Jesenná Zóna bez peňazí sa presúva na gymnázium

Jesenná Zóna bez peňazí v Trnave sa presunie na nové gymnázium na sídlisku Na hlinách.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Poľovníka na Orave v lese napadol medveď

Muž leží s mnohopočetnými tržnými ranami v trstenskej nemocnici.

Rozhľadňu na Veľkej Homoli otvoria pre verejnosť už o pár dní

Po dvoch rokoch sa pre turistov opäť sprístupní obľúbená rozhľadňa na Veľkej Homoli.

Hokejový talent hrával aj vo Švédsku či Fínsku: Radšej budem amatérom

Hokejista Martin Pavlíček pôsobil vo viacerých destináciách Európy.

Vybrali SME

Už ste čítali?