Pondelok, 1. marec, 2021 | Meniny má AlbínKrížovkyKrížovky

V zmrzline sa salmonela neskrýva. Ani jedna z porcií bryndzových halušiek nevyhovela norme

Ponúkaná zmrzlina, vyrábaná klasickou studenou ale

Trnava - Milovníkov zmrzliny sa podľa minuloročnej štatistiky snažilo v Trnavskom kraji uspokojiť 87 výrobní a ďalších 65 predajní tejto najmä letnej pochúťky. Aktuálne je to v Trnavskom okrese 21 výrobní a 10 predajní, v Piešťanskom okrese 9 výrobní a 2 predajne a v Hlohovskom okrese 7 výrobní a 2 predajne. bo teplou cestou, má dobu trvanlivosti 24 hodín, priemyselne vyrábaná 48 hodín.

„Výrobcovia zmrzliny toto základné pravidlo zvyčajne dodržiavajú. Predajcov priemyselne vyrábanej zmrzliny z času na čas pristihneme, že nemajú vyznačený na obale dátum otvorenia, stalo sa nám aj, že z jednej strany vaničky mal zmrzlinár naznačený dátum dva dni a z druhej štyri dni starý. Pri tohtoročných previerkach, rovnako ako päť či šesť rokov dozadu, sme patogénne choroboplodné organizmy v zmrzline v našom regióne nenašli. Najväčším zisteným nedostatkom boli zvýšené počty koliformných baktérií, signalizujúce, že pri príprave zmrzliny prišlo k priestupku z hygienického hľadiska,„ informovala nás minulý týždeň vedúca oddelenia hygieny výživy Štátneho zdravotného ústavu v Trnave MUDr. Anna Sedláčková.

Skryť Vypnúť reklamu

V zornom poli kontrolórov v letnom období popri zmrzline, ktorej kompletný rozbor jednej vzorky vyjde asi na tisícku korún, sú aj ďalšie rizikové potraviny, najmä manuálne vyrábané. V týchto dňoch dokončil ŠZÚ polročnú previerku v zariadeniach spoločného stravovania, zameranú na rizikové hotové jedlá, konkrétne mleté mäsá, bryndzové halušky, vajcové omelety a ryby. Výsledky u tepelne upraveného mäsa, omeliet a rýb boli dobré, zo siedmich vzoriek surového mäsa u štyroch bola zistená prítomnosť baktérií, ktoré však boli po tepelnej úprave eliminované. Najhoršie z mikrobiologického hľadiska dopadli bryndzové halušky, kde všetkých trinásť kontrolovaných vzoriek z Trnavského a Piešťanského okresu bolo označených ako nevyhovujúce. Príčinou sú špeciálne parametre bryndze, vyrábanej z nepasterizovaného mlieka. Na bryndzové halušky sa teraz sústreďujú kontroly na celom Slovensku a závery budú urobené až po kompletizovaní výsledkov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Dôležité pre spotrebiteľov je, aby si v týchto horúcich dňoch na rizikových potravinách všímali nielen dátum spotreby, ale aj spôsob ich skladovania. V prípade, ak nie sú uložené v chladiacich boxoch, radím radšej ich nekupovať. Ak zistia, že napriek ostražitosti kúpili potraviny, ktoré zmyslovo signalizujú, že nie sú v poriadku, mali by prekonať pohodlnosť, nemávnuť rukou, nehodiť ich do smetia, ale vrátiť sa k predajcovi a zistenú chybu reklamovať, prípadne svoju sťažnosť adresovať na Štátny zdravotný ústav alebo Štátnu veterinárnu a potravinovú správu,„ upozorňuje MUDr. Sedláčková.

Preventívne kontrolné rozbory idú na vrub štátu, výrobcovia a predajcovia potravín za ne neplatia. Ak sa však vyskytne závažnejší problém, treba vykonávať viacero laboratórnych rozborov a zistený indikátor v určitých parametroch pretrváva, dostáva kontrolovaný subjekt previerkové náklady k náhrade.

Skryť Vypnúť reklamu

- pe -

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. FIIT – vedomosti, ktoré majú zmysel
  4. Štúdium, ktoré sadne
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  8. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  9. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  1. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  2. 26 years of providing you with essential information
  3. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  4. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  5. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  6. Cirkevné gymnázium v Snine patrí medzi najlepšie v kraji
  7. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  8. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  9. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  10. Dáma s pávím pierkom
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 24 973
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 739
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 10 783
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 10 048
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 8 349
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 381
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 146
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 519
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 761
  10. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 348
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Najväčší problém v trnavskej nemocnici v súvislosti s Covid-19 je nedostatok zamestnancov a vyčerpaný personál.

3 h

Z pätice mužov je na úteku už iba posledný. Polícia pátra po Po 24 ročnom Tomášovi Jánovi Kučerovi.

6 h

Študenti Trnavskej univerzity požadujú stiahnutie novely zákona o vysokých školách.

7 h

Redakcie týždenníkov MY sa rozhodli uverejňovať unikátny seriál o živote v bývalom Československu. Jeho obsahom sú dobové fotografie i zaujímavé informácie.

9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda schválila zmeny v protipandemických opatreniach. Prinášame ich zoznam.

13 h

Počet miest zriadených mestom Žilina klesá.

13 h

Prednostku Okresného úradu v Topoľčanoch Dagmar Kačírekovú zaočkovali prednostne. Samotná prednostka, nominantka strany OĽANO, sa tým pochválila na sociálnej sieti.

13 h

Ponuku na výjazdové MOM obce z okresu Nitra odmietli. Museli by doplácať. Ministerstvo žiadajú, aby upravilo podmienky.

14 h

Už ste čítali?