Trnava - Milovníkov zmrzliny sa podľa minuloročnej štatistiky snažilo v Trnavskom kraji uspokojiť 87 výrobní a ďalších 65 predajní tejto najmä letnej pochúťky. Aktuálne je to v Trnavskom okrese 21 výrobní a 10 predajní, v Piešťanskom okrese 9 výrobní a 2 predajne a v Hlohovskom okrese 7 výrobní a 2 predajne. bo teplou cestou, má dobu trvanlivosti 24 hodín, priemyselne vyrábaná 48 hodín.
„Výrobcovia zmrzliny toto základné pravidlo zvyčajne dodržiavajú. Predajcov priemyselne vyrábanej zmrzliny z času na čas pristihneme, že nemajú vyznačený na obale dátum otvorenia, stalo sa nám aj, že z jednej strany vaničky mal zmrzlinár naznačený dátum dva dni a z druhej štyri dni starý. Pri tohtoročných previerkach, rovnako ako päť či šesť rokov dozadu, sme patogénne choroboplodné organizmy v zmrzline v našom regióne nenašli. Najväčším zisteným nedostatkom boli zvýšené počty koliformných baktérií, signalizujúce, že pri príprave zmrzliny prišlo k priestupku z hygienického hľadiska,„ informovala nás minulý týždeň vedúca oddelenia hygieny výživy Štátneho zdravotného ústavu v Trnave MUDr. Anna Sedláčková.
V zornom poli kontrolórov v letnom období popri zmrzline, ktorej kompletný rozbor jednej vzorky vyjde asi na tisícku korún, sú aj ďalšie rizikové potraviny, najmä manuálne vyrábané. V týchto dňoch dokončil ŠZÚ polročnú previerku v zariadeniach spoločného stravovania, zameranú na rizikové hotové jedlá, konkrétne mleté mäsá, bryndzové halušky, vajcové omelety a ryby. Výsledky u tepelne upraveného mäsa, omeliet a rýb boli dobré, zo siedmich vzoriek surového mäsa u štyroch bola zistená prítomnosť baktérií, ktoré však boli po tepelnej úprave eliminované. Najhoršie z mikrobiologického hľadiska dopadli bryndzové halušky, kde všetkých trinásť kontrolovaných vzoriek z Trnavského a Piešťanského okresu bolo označených ako nevyhovujúce. Príčinou sú špeciálne parametre bryndze, vyrábanej z nepasterizovaného mlieka. Na bryndzové halušky sa teraz sústreďujú kontroly na celom Slovensku a závery budú urobené až po kompletizovaní výsledkov.
„Dôležité pre spotrebiteľov je, aby si v týchto horúcich dňoch na rizikových potravinách všímali nielen dátum spotreby, ale aj spôsob ich skladovania. V prípade, ak nie sú uložené v chladiacich boxoch, radím radšej ich nekupovať. Ak zistia, že napriek ostražitosti kúpili potraviny, ktoré zmyslovo signalizujú, že nie sú v poriadku, mali by prekonať pohodlnosť, nemávnuť rukou, nehodiť ich do smetia, ale vrátiť sa k predajcovi a zistenú chybu reklamovať, prípadne svoju sťažnosť adresovať na Štátny zdravotný ústav alebo Štátnu veterinárnu a potravinovú správu,„ upozorňuje MUDr. Sedláčková.
Preventívne kontrolné rozbory idú na vrub štátu, výrobcovia a predajcovia potravín za ne neplatia. Ak sa však vyskytne závažnejší problém, treba vykonávať viacero laboratórnych rozborov a zistený indikátor v určitých parametroch pretrváva, dostáva kontrolovaný subjekt previerkové náklady k náhrade.
- pe -