ľadaniu odľahčených anketových tém. Preto sme vyšli do ulíc Trnavy, aby sme s našimi respondentmi hľadali odpoveď na otázku, čo sa im mimoriadne podarilo, alebo nepodarilo pri príprave jedla v kuchyni. Prekvapila nás väčšia zhovorčivosť mužov.
Martin Pajtinka, vysokoškolák, Trnava
„S vareškou to veľmi neskúšam. Uvarím si iba sem tam voľačo, v prípade maximálnej núdze. Napríklad praženicu. Robím si ju iba pre seba a mne zvyčajne chutí. Myslím, že nie je ničím mimoriadna, ale taká normálna, klasická, vajca na olej - a ideme... V tomto smere je u nás oveľa šikovnejšia mama, preto varenie radšej nechávame na ňu. Jej sa vždy všetko podarí.“
Daša z Partizánskeho, vysokoškoláčka
„Predtým, než som to vyskúšala prakticky, som si myslela, že varenie nikdy nebude moje hobby. Ale cez letné prázdniny som varila aj pre krstniatka. Veľmi im chutila šošovicová polievka. Lečo som skazila, prepočítala som sa s vajíčkami. Stála v ňom lyžica. V podstate to však nie je až také zlé. Teraz, keď som začiatočníčka, pridŕžam sa kuchárskych kníh a veľmi mi pomáhajú dobré rady od mamy, vďaka ktorým je varenie pre mňa jednoduchšie.“
Martin Baranovič, kuchár, Trnava
„Trafili ste, som vyučený kuchár, ale variť sa mi darí stále. Od malička som chcel byť kuchárom, aj som sa vyučil, momentálne nerobím, ale už sa mi čosi rysuje. Občas sa mi prihodí, keď robím prvýkrát nejakú špecialitu, že mi to celkom nevyjde. Nie, že by sa to nedalo zjesť, ale jedlo nesplní moje očakávanie, nie je až tak dobré. Najradšej robím mäsové jedlá, kde sa dá výborne využívať fantázia, najrôznejšie koreniny a prílohy.“
Eva Drobná, učiteľka, Trnava
„Nuž bolo toho viac, čo sa nevydarilo, ale bolo veľa aj toho, čo sa vydarilo. Napríklad dobré lokše som urobila, boli mäkučké ako hodváb a okamžite zmizli zo stola. Mám výborný recept na zemiakové pagáčiky, sú trvanlivé a veľmi obľúbené medzi mojimi známymi. Aj chlebík je dobrý so zemiakmi. Oveľa úspešnejšia som však vo vydavateľskej činnosti nášho Občianskeho združenia kresťanských pedagógov...“
Pavol Široký, dôchodca, Trnava
„Čo sa mi fantasticky darí, to je pečená hus a moriak. Na to je treba špeciálny hlinený pekáč a veľmi dôležitá je nielen príprava, ale aj celý proces pečenia. Hydinu treba sledovať, v určitých časových intervaloch odoberať tuk a, samozrejme, nesmie sa prepiecť. Potom je to gurmánsky zážitok, zvlášť s červenou kapustou, lokšami alebo knedľou a k tomu troška červeného vínka. Absolútna rarita je pečienka, na tú treba dávať mimoriadny pozor, aby nestvrdla.“
Peter Krištofík, žiak III. ZŠ, Trnava
„Zrovna dnes ráno som to domrvil. Nepodarili sa mi raňajky. Prihoreli mi vajíčka, lebo som pod ne nedal olej. Robím si ich na raňajky zvyčajne sám. Vezmem panvicu, nalejem do nej olej, nechám zohriať, potom tam dám salámu, a keď sa to trocha opraží, podľa chuti pridám vajíčka... A to je všetko. Miesto salámy môže byť aj slanina. Keď je bielko upečené dobiela, dám to na tanier, osolím a zjem. Niekedy varíme v sobotu s otcom guláš, alebo segedínsky guláš.“
- pe -