Majú predavači čisté ruky?
Hygienické podmienky predaja potravín - teória a prax
zšíril aj kioskový a pultový predaj potravín a rýchleho občerstvenia. Langoše, hot dogy, pukance, cukrová vata, zmrzlina, ovocie, zelenina a šaláty lákajú vari každého okoloidúceho. Aké riziko však prináša takýto pouličný konzum?
Na základe platného Potravinového kódexu, trhoviská musia byť umiestnené na bezprašnom mieste so spevneným, dobre čistiteľným povrchom, s prívodom pitnej vody a s odvodom odpadových vôd do kanalizačnej siete. Prívod pitnej vody musí byť prístupný aj pre kupujúcich. (2. časť, 1. hlava, deviaty oddiel, § 62, ods. 1).
Ako uvádza Ing. Vladimír Vokál zo Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) v Trnave, každý predajca musí dbať na kritériá, ktoré zodpovedajú určitým meradlám - u nápojov ide o otázku objemu, u potravín ako takých sa ide o ich špecifickú hmotnosť. Zároveň podnikateľ musí vlastniť váhu, ktorú dodáva každé dva roky na overenie daňovému úradu. Ak tak neurobí, SOI mu zakáže používať váhu a udelí mu finančnú pokutu vo výške 5000 Sk.
Pokiaľ ide o tzv. malopestovateľov, ktorí predávajú len vlastné produkty, tí nemusia vlastniť registračnú pokladňu, a nemusia mať ani registrovanú váhu, no kupujúcemu musia vydať originál paragónu, pričom jeho kópia je určená daňovému úradu. Paragón je pokladničná účtenka, ktorou disponuje každá predajňa v prípade technických porúch. Pri stanovovaní sankcií sa vychádza z hypotézy, koľko spotrebiteľov by mohlo byť eventuálne poškodených nedopatrením predávajúceho, čiže nejde tu len o finančný objem. Dôležitú úlohu tu zohráva aj fakt, o akého predajcu ide. Je rozdiel, či predáva skrine alebo textil, lebo miera prípadnej spôsobenej škody by bola v každom prípade iná.
Predmetom kontroly zo strany SOI voči predajcovi je aj vydávanie bločkov zákazníkovi. Každý predajca je povinný vystaviť doklad o zakúpení tovaru! Ak mu SOI dokáže, že tak nerobí, postihne ho pokutou, ktorá sa pohybuje až v päťciferných číslach. Tovar musí byť označený cenovkou, resp. jednotkovou cenou a cenou samotného tovaru. Na účte musí byť uvedené obchodné meno a adresa prevádzkovateľa, názov tovaru, cena a dátum kvôli dobe spotreby. Výnimka sa vzťahuje napr. na pečivo, ktoré nemusí byť označené spomenutými údajmi, avšak treba podotknúť, že staré pečivo sa nesmie predávať spolu s čerstvým pečivom, a to ani za nižšiu cenu.
Predajca je povinný uložiť kúpený tovar do vhodného, čiže hygienicky neškodného obalu. Pritom platí zásada, že do jedného vrecúška nemožno zabaliť súčasne tie dva typy tovaru, ktoré by sa mohli vzájomne znečistiť. Napr. predajca nesmie dať spolu jablká a zemiaky, pretože jablká možno zjesť aj bez predchádzajúceho dôkladného očistenia. Počas obsluhy predajca nesmie jesť, piť, fajčiť a užívať alkoholické nápoje.
V prípade, že predajca niektoré z uvedených zásad porušil, spotrebiteľ má právo obrátiť sa so svojimi podnetmi a sťažnosťami na SOI za porušovanie hygieny. SOI potom vykoná náležité kontrolné opatrenia. Občania okrem toho majú právo obrátiť sa na SOI v prípade akejkoľvek nespokojnosti s kúpeným tovarom, ktorú nemali možnosť riešiť hneď na mieste predaja.
SOI však nerozhoduje občianskoprávne spory a podľa zákona č. 128/2002 Z.z. o štátnej kontrole SOI od 1. apríla 2002 nevykonáva dozor nad bezpečnosťou a zdravotnou neškodnosťou potravín. Tieto kompetencie spadajú do rúk Štátneho zdravotného ústavu a Krajskej veterinárnej a potravinovej správy.
Neomyté čerešne, uhorky a iné plody letných záhrad sú síce v škatuliach od banánov alebo v umelohmotných debnách, zriedkakedy však na predpísaných drevených paletách. Vydávanie bločkov je tiež známou raritou. O to bežnejšie sú neomyté ruky a špinavé nechty predavača...
Magdaléna Magdová
Dôležité kontakty pre spotrebiteľa:
Inšpektorát SOI pre trnavský kraj so sídlom v Trnave, Trhová 2, 917 01 Trnava, t. 033/551 26 56
Štátny zdravotný ústav Trnava, Limbová 6, 917 09 Trnava, t. 033/553 32 03
Krajská veterinárna a potravinová správa Trnava, Zavarská 11, 918 21 Trnava, t. 033/550 16 18