Inšpektori sa zamerali na potraviny
ídlom v Trnave celkom 150 kontrol v prevádzkových jednotkách Trnavského kraja. Z vykonaných 122 kontrol nákupov inšpektori SOI zistili predraženie v 16 prípadoch. V rámci prebiehajúcej letnej turistickej sezóny boli kontroly orientované najmä na poctivosť pri predaji v pohostinských zariadeniach turistických centier kraja.
Predraženie kontrolného nákupu o 20 korún spôsobil účtujúci čašník v reštauračnom zariadení v Piešťanoch - Banke, keď jedlo, deklarované v jedálnom lístku cenou 170 Sk, účtoval v sume 190 Sk. Správnosť stanovenej hmotnosti jedál inšpektori nemohli overiť, nakoľko v tomto zariadení neboli k dispozícii žiadne kalkulácie jedál a v jedálnom lístku chýbali údaje o hmotnosti podávaných jedál. Jedlá sa v reštaurácii pripravovali napriek tomu, že nemali váhu s platným overením ÚNMS.
V pohostinskom zariadení v Jelke nedomeraním slivovice poškodili spotrebiteľa o 17,40 Sk a nevydali žiadny doklad o kúpe. Ani v tomto zariadení neboli na cenníku jedál uvedené hmotnosti a neboli k dispozícii ani kalkulácie jedál.
V bufete na Bukovskej priehrade poškodili spotrebiteľa na kvalite jedla o 22 korún predajom cesnakovej a makovej lokše, ktoré boli už po dobe spotreby. Na cenníku jedál neboli uvedené hmotnosti a neboli predložené ich kalkulácie. Tridsaťsedem lokší bolo nesprávne skladovaných v mraziacom boxe a podľa údaja na etikete balenia doba ich spotreby už uplynula. Po dobe spotreby boli v ponuke aj tyčinky Turecký med a čapoval sa tmavý nealkoholický nápoj bez uvedenia druhu, informácie o výrobcovi, dátume spotreby, resp. výroby. Na uvedené výrobky v celkovej hodnote 7 411 Sk dali inšpektori zákaz ďalšieho predaja podľa zákona o štátnej kontrole.
Vo vinárni v centre Trnavy nedomeraním dvoch podaných karpatských brandy predražili kontrolný nákup o 13 Sk. V ďalšom reštauračnom zariadení v Trnave neoprávneným účtovaním obalového materiálu, krabice na pizzu, poškodili spotrebiteľa o 10 korún. V rozpore s hygienickými predpismi skladovali v mrazničke spolu s mrazeným výsekovým mäsom aj údené mäsové výrobky. V chladničke ďalej skladovali zapáchajúce klobásy a salámy s narušenou kvalitou a jedlá po dobe spotreby, pripravené v predchádzajúcich dňoch. Na uvedené potravinárske výrobky v celkovej hodnote 763 Sk dali inšpektori SOI zákaz ich ďalšieho používania a predaja.
Pre zistené nedostatky v kvalite vydali inšpektori SOI v uplynulom mesiaci zákaz predaja 32 druhov výrobkov v hodnote 26 204 Sk a pre prekročenie doby spotreby 11 druhov výrobkov v hodnote 1 450 Sk. Pre pretrvávajúce nedostatky v označovaní textilných výrobkov symbolmi na ošetrenie a materiálovým zložením inšpektori SOI zakázali predaj 364 druhov v hodnote takmer 440 tisíc Sk. Pri zisťovaní menej závažných nedostatkov inšpektori uplatnili voči zodpovedným osobám postih blokových pokút v celkovej výške 24 300 Sk, za závažné porušenie ustanovení zákona o ochrane spotrebiteľa postih vyvodí riaditeľ KI SOI v správnom konaní.
- rh -